Sport
TEHNOLOGIJA BI TREBALA ZAŽIVJETI 2020. GODINE

Stiže VAR: Hrvatski suci još uvijek vježbaju na simulatorima
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Bebek: Više sam se umorio u VAR sobi nego na terenu

Hrvatski nogometni savez na konferenciji za medije u prostorima Sudačke komisije u Sesvetama predstavio je VAR tehnologiju i opremu koja bi na hrvatskim prvoligaškim terenima trebala zaživjeti 2020. godine.


Predstavnici medija imali su priliku vidjeti i kako funkcionira korištenje opreme u praksi s nekoliko zanimljivih primjera iz MAXtv Prve lige, uz objašnjenja HNS-ova instruktora za VAR Brune Marića i suca Ivana Bebeka.


- Više sam se umorio u VAR sobi nego na terenu - kazao je Bebek, koji je imao priliku biti sudac u VAR sobi na utakmici u Saudijskoj Arabiji.
Sinergija

- Biti VAR sudac je kompleksan posao i velika odgovornost. Kada imaš sve detalje ispred sebe, pogreške se ne bi trebale događati. Uvođenje VAR-a veliki je pomak za sve i benefit za suce - kazao je Bebek.


HNS-ov instruktor za VAR Bruno Marić naglasio je kako su suci upoznati s opremom koja se koristi u projektu, njezinim mogućnostima i ograničenjima. Naglasio je kako vježbaju na simulatorima uz brojne snimke stvarnih situacija kako bi se razumjela dostupnost različitih kutova kamere, brzina snimke i interakcija s opremom i osobljem.


- Ako nije čista i očita pogreška, VAR neće reagirati. Da bi sve funkcioniralo, trebala bi biti sinergija između sudaca na terenu i ekipe iz VAR sobe - rekao je Marić.


Voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić naglasio je kako je proces uvođenja VAR tehnologije vrlo dug i opširan, te da svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju.


- S obzirom na to što će VAR tehnologija donijeti hrvatskom nogometu i na sve ono što je već donijela svjetskom nogometu, ništa nam nije previše teško. Nadam se da ćemo uspjeti do proljetnog dijela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu. Najvažnije je da se pogreške umanje i izbace, no važno je zapamtiti kako sudac na terenu i dalje odlučuje o svemu, a tehnologija mu samo pomaže da pogleda detalje - poručio je Kulušić.
Dovoljno kamera

Projekt uvođenja VAR tehnologije financiran je sredstvima iz Forward programa FIFA-e, što je detaljnije objasnila voditeljica Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac.

- Uvođenje VAR tehnologije dio je strateškog programa Hrvatskog nogometnog saveza za razdoblje između 2016. i 2020. godine, a planiranjem ovog projekta započeli smo još u vrijeme kada je FIFA donijela odluku kako će VAR tehnologija biti primijenjena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Prve razgovore o uvođenju VAR tehnologije obavili smo u proljeće 2018. godine te smo nakon toga slijedili sve potrebne korake i pripremili plan projekta kako bismo se aplicirali za sredstva iz FIFA-ina Forward programa. Hrvatski nogometni savez prvi je u ovom dijelu Europe koji uvodi VAR tehnologiju, prije svega zato što se svaka utakmica HT Prve lige prenosi na televiziji – a VAR je koristan samo onda kada utakmicu snima dovoljan broj televizijskih kamera - objasnila je Ivančica Sudac.


Krešimir Lacković
DA NIJE VAR-a, HRVATSKA NE BI IGRALA FINALE SP-a
Nakon konferencije za medije predavanje je održao tehnički direktora IFAB-a te proslavljeni engleski nogometni sudac David Elleray. Otkrio je podatak kako u prosjeku provjera traje otprilike jednu minutu.

- U utakmicama Lige prvaka na slobodne udarce troši se ukupno 6-7 minuta, a u prosjeku je lopta izvan igre 33 minute. Izgubiti jednu minutu na provjeru je minimalno.

Na zanimljiv način Elleray je komentirao korištenje VAR-a u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske kada je argentinski sudac Nestor Pitana dosudio kazneni udarac za Francusku nakon videoprovjere.

- Hrvatska sigurno ne bi izgubila finale Svjetskog prvenstva da nije bilo VAR-a jer do njega vjerojatno ne bi ni došla. Videoanaliza režirala je rasplet skupine C u kojoj je Francuska osvojila prvo mjesto. Da nije bilo VAR-a, Francuska bi bila druga i s Hrvatskom bi igrala već u osmini finala - rekao je Elleray.