Novosti
“OSTVARENI SVI CILJEVI”

Grupa Agrokor lani ostvarila snažan rast operativne dobiti
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Grupa Agrokor je u 2018. godini ostvarila konsolidirane revidirane prihode od 38,8 milijardi kuna, što je za 1,8 posto manje nego godinu prije, uz snažan rast operativne dobiti, koja je dosegnula 2,39 milijardi kuna, i znatno manji netogubitak nego u 2017. od 1,4 milijarde kuna, objavio je u utorak Agrokor.

Konsolidacija obuhvaća 108 društava u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega su 53 u Hrvatskoj. Prema objavljenim podatcima, grupa je u 2018. godini ostvarila 38,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je za 712 milijuna kuna ili za 1,8 posto manje nego u 2017. godini. Troškovi su istodobno pali za 10,9 posto ili za 4,7 milijardi te su lani iznosili 39,2 milijarde kuna.

U prošloj je godini gubitak grupe Agrokor nakon poreza iznosio 1,4 milijarde kuna, što je znatno niži gubitak nego 2017. kada je iznosio gotovo 6,1 milijardu kuna.

Izvanredna uprava Agrokora u priopćenju izdvaja snažan rast operativne dobiti, za 22 posto, na 2,4 milijarde kuna. To je za 427 milijuna kuna veća operativna dobit nego godinu prije, a takav je rast, kako se objašnjava, rezultat mjera restrukturiranja koje su u svim poslovnim segmentima grupe poduzete i na prihodovnoj i na troškovnoj strani. Najveći generator rasta operativne grupe bili su maloprodaja i veleprodaja odnosno Konzum i Mercator. Operativna dobit maloprodaje i veleprodaje iznosila je 1,2 milijarde kuna, što je u odnosu prema 2017. godini porast za 681 milijun kuna, ili za 133 posto. Izvanredna uprava u priopćenju objašnjava da su najveći utjecaj na pad prihoda imali poslovni segment poljoprivreda, zbog manjeg obujma trgovanja poljoprivrednim kulturama i manjih tržišnih cijena tovljenika i polutvrdog sira, te segment maloprodaje i veleprodaje.

Segment maloprodaje i veleprodaje je u 2018. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 29 milijardi kuna, što je 3,9 posto manje nego u 2017. godini. Do pada je došlo zbog otvaranja novih prodajnih površina konkurencije u Srbiji i Crnoj Gori, pojašnjavaju u izvanrednoj upravi. Također napominju kako je gubitak prihoda od zatvaranje neprofitabilnih prodajnih prostora Konzuma nadoknađen rastom prihoda na razini "isto za isto" za 5,7 posto. U proteklom je razdoblju zatvoreno 80 neprofitabilnih prodajnih prostora Konzuma, a izvanredna uprava poboljšanje rezultata poslovanja tog trgovačkog lanca objašnjava višim profitnim maržama koje su ostvarene optimizacijom proizvodnog asortimana.

Poslovni segment prehrana lani je ostvario operativnu dobit od 1,2 milijarde kuna, što je rast od tri posto. Poslovni prihodi tog segmenta bili su manji za 106 milijuna kuna ili za 1,2 posto i iznosili su 9,1 milijardu kuna. Poslovni segment poljoprivreda je u 2018. ostvario prihode od 2,3 milijarde kuna, što je pad od 18,6 posto, a operativna dobit iznosila je 113 milijuna kuna i pala je za 60 posto.

Izvanredna uprava Agrokora je, kako navode, u 2018. ispunila sve ciljeve koji su joj bili u glavnom fokusu - postignuta je nagodba vjerovnika, započele su pripreme za njezinu implementaciju koja je provedena u prvom tromjesečju ove godine.

Također je stabilizirano financiranje grupe kroz osiguranje produženja SPFA kredita (roll-up) i pripreme za refinanciranje.

Već započeti procesi refinanciranja SPFA kredita, operativnog restrukturiranja i razrada nove strategije Fortenova grupe prioriteti su za ovu godinu, ističu iz izvanredne uprave. H
38,8

milijardi kuna iznosili su konsolidirani revidirani prihodi Agrokora u 2018. godini, što je 1,8 posto manje nego godinu prije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana