Novosti
VELIKA KOLIČINA OBORINA PODIGLA VODOSTAJE

Najugroženiji Karlovac i H. Kostajnica
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Iz Hrvatskih voda izvijestili su u utorak da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina, što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja, oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

Nove znatnije količine oborina u ponedjeljak i utorak utjecale su na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une. "Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina, 15 - 30 mm, što bi trebalo dovesti do postupne stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i znatnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnici", navode u priopćenju. Podsjećaju i da je prošle godine na karlovačkom području postavljen privremeni sustav obrane od poplava od "box barijera", koji izdržava visoke vodostaje Korane i Mrežnice, a procjedne i zaobalne vode uspješno se evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama. Vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići u utorak u 14 sati iznosio je 342 centimetra, što je premašilo rekordni vodostaj rijeke iz 1959. godine, koji je bio 340 cm.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice priopćeno je kako su vatrogasci, osim na zagrebačkom području zbog saniranja posljedica nevremena, angažirani i u mjerama zaštite od poplava. Vatrogasci su bili angažirani i na području Hrvatske Kostajnice.

"Domaći vatrogasci i ispomoć s područja županije rade na postavljanju barijera i zečjih nasipa te se nadamo da neće doći do većih problema", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom područja, stoji u priopćenju.

Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava, na području Krapinsko-zagorske županije bilo je 27, a u Varaždinskoj županiji zabilježena je 21 takva intervencija, objavljeno je u utorak. H
Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola