Novosti
SUSRET ZNANOSTI I GOSPODARSTVA

Studenti moraju znati da im karijera počinje na fakultetu
Objavljeno 15. svibnja, 2019.

Prije nešto više od pet godina u Hrvatskoj je bila velika nezaposlenost, a danas imamo situaciju u kojoj radne snage nedostaje. Uz ovakvu konstataciju koja pokazuje koliko je živo i izazovno tržišta rada, u Osijeku je, na Ekonomskom fakultetu, u sklopu Sveučilišnog tjedna karijera, održan 5. Susret znanosti i gospodarstva. Susret se organizira u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca s namjerom povezivanja akademske i poslovne zajednice. Odnosno EFOS i HUP unatrag nekoliko godina uspješno organiziraju dobrovoljne studentske prakse tijekom ljeta, a ovom prigodom još je jednom istaknuto kako je, nažalost, veći interes poslodavaca nego studenata.

- Stoga cilj susreta jest mladima ukazati da im karijera počinje već na fakultetu, da ne čekaju dan kad će dobiti diplomu pa onda tražiti posao - naglasio je Boris Crnković, dekan osječkog Ekonomskog fakulteta.

Susret su obilježila tri uvodna govora te potom panel-rasprave tijekom kojih su okupljeni gospodarstvenici bili na raspolaganju studentima za pitanja. Tako su Ivan Ergović (Nexe grupa), Denis Sušac (Mono), Aleksandar Zemunić (Grupa Selectio) i Ante Nevistić (Inspecto) odgovorili što je to presudno kad se odlučuju koga će zaposliti od kandidata. Najupečatljiviji je bio Nevistić koji kaže kako u njegovu slučaju presuđuje iskazana proaktivnost i želja za napredovanjem. Zemunić, čija je tvrtka specijalizirana za savjetovanje u ljudskim resursima i potragu za kadrom, kaže kako je vidljiva razlika između studenata koji su tijekom studija stekli radno iskustvo i onih koji ga nemaju. Ergović priznaje da je restrukturiranje Nexea, posebice ono operativno, uspjelo i zbog toga što su ranije okupili dobar tim mladih ljudi.

Matija Subašić-Maras iz Croatia osiguranja, kao uvodničar u drugi panel, govorila je o sustavu upravljanju karijerom, istaknuvši kako je to strateški i dugoročan proces. Ivan Jelušić iz Orqae ispričao je kako su ga iskustva u međunarodnoj studentskoj razmjeni formirala u, danas, uspješna poslovna čovjeka, te savjetuje studentima da budu "otvoreni prema istraživanju novih mogućnosti i naročito putovanjima."

Moderatorica posljednjeg panela bila je studentica Karla Bilandžić koja je naglasila da je njezino iskustvo vrlo jednostavno.

- Ako se trudiš i učiš, radiš i sudjeluješ, uspjeh je zagarantiran. Ja sam na petoj godini fakulteta i imam jednu godinu iskustva u marketingu - svojoj struci, tako da je puno do nas pojedinaca i stvar je osobne borbe - istaknula je Karla.

- Ekonomski fakultet i Hrvatska udruga poslodavaca imaju zadaću pomoći studentima da budu što zapošljiviji na tržištu rada, a ovakvi susreti ih pripremaju za ono što dolazi nakon što dobiju diplomu - zaključio je Ivan Sarić, u ime osječke podružnice HUP-a, dok je Nataša Drvenkar, prodekanica EFOS-a, upozorila kako "obrazovanje ne završava onog trenutka kada student dobije diplomu."

Dario Kuštro
ZAPOSLENIH 30 TISUĆA VIŠE NEGO LANI
Irena Bačelić iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava upoznala je okupljene s kretanjima na tržištu rada, istaknuvši kako u Hrvatskoj zaposlenost na godišnjoj razini raste po stopi od 1,7 posto. “U 2018. godini broj zaposlenih je iznosio 1,65 milijuna, za 30 tisuća je to osoba više nego godinu prije”, istaknula je Irena Bačelić.