Regija
SEZONA PROLJETNIH GLJIVA I NA MIHOLJAČKOM PODRUČJU

Hit su panjevčice, grmače, bukovače, žuti kruh, jablanovače, pečurke i klinčaci
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Suh i topao početak proljeća do sada nije pogodovao rastu gljiva, ali zahladnjenje i kišni dani itekako im odgovaraju.Osim topline i vlage gljivama je važna i plodnost tla. I dok mnogi čekaju proljepšanje vremena da bi uzeli svoje torbe, ruksake i košare te krenuli u pohod na šumske gljive, Branko Kezerle iz Donjeg Miholjca svaki je dan u prirodi. Osim što branjem gljiva svoju ostavu obogaćuje prirodnom i zdravom hranom, šetnja po šumi, kaže, odlična mu je lagana vježba i vrhunski odmor za živce.

- Ne kaže se bez razloga da nešto raste kao gljiva nakon kiše. Da bi gljive počele rasti, kiša treba dobro natopiti zemlju, a mora doći i topli val. Šuma će sigurno podivljati - objašnjava predsjednik Udruge gljivara iz Donjeg Miholjca Branko Kezerle te dodaje da, s obzirom na vremenske uvjete, još nema puno lokacija na kojima se može ubrati veća količina gljiva, no može ih se naći dosta ako se zna gdje tražiti.

- Prije nekoliko dana ubrao sam bukovače i žuti kruh, a mogu se naći i livadske pečurke i đurđevače. Na pašnjacima raste klinčac. To je izuzetno aromatična gljiva, iako nije podatna, jer je jako sitna, ali je izvrstan dodatak jelima s ostalim gljivama. Šljivarka je tipična gljiva za naš kraj koja raste u starim šljivicima koji se ne kose i ne prskaju. Uz rub livada rastu gnojištarke, fantastična gljiva krhkoga mesa, ali prava delikatesa. Vjerujem da će se nakon kiše naći baršunovaca, panjevčica, grmača, ali i krasnica - nabraja najpopularnije gljive koje u proljeće rastu na miholjačkom području. Upozorava da u branju treba biti jako oprezan, jer to nije igra.

- Ima mnogo sličnih vrsta gljiva i treba puno isksutva da bi se mogle sa sigurnošću raspoznavati. Bilo bi dobro da amateri idu s iskusnima ili nakon berbe ubrano pokažu stručnjaku - kaže Branko. Dodaje da mu se ljudi često javljaju s pitanjima o tome koje su gljive najbolje, ali i kojih se najviše treba paziti.

Svoju pasioniranost gljivama taj 52-godišnji umirovljeni policajac pretvara u ukusna jela.

- Gljive su šumsko meso. Mogu se pripremati na najrazličitije načine. Recepte sam osmišljavam, a koristim i puno začina. Od gljiva, primjerice, žutog kruha, može se napraviti ukusan perkelt. Neke gljive imaju antikancerogeno i antibiotičko djelovanje. Primjerice, brezova guba, puranov rep, judino uho i hrastova sjajnica. Nisu jestive, ali su strašno ljekovite – zaključuje Branko Kezerle. S. Fridl
U parku u središtu grada, kaže Branko, do sada je pronašao 25 vrsta gljiva, a s drveća skida bukovače
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANITARNO OREZIVANJE STOGODIŠNJIH PLATANA U JEDNOJ OD NAJFREKVENTNIJIH ULICA

Đurđenovačke platane ostaju bez krošnji

2

23. VINKOVAČKI KARNEVAL

Profesor Baltazar putuje na karnevalski korzo u Opatiju

3

BILI PREDGRUPA FILMU, DUGMETU, ČORBI

U četrdeset godina Visoki napon “tresao” je 42 člana