Regija
TRASOM PROBOJA IZ VUKOVARA

Broj ranjenih i poginulih u probojima još je nepoznat
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
“HOS-ova štafeta smrti” - bili su na čelu skupine, znali su za mine, no ne i gdje su
VUKOVAR - Nakon sloma obrane Vukovara 1991. godine brojni su hrvatski branitelji odlučili krenuti u proboj iz opkoljenoga grada i na taj način doći do slobodnog teritorija.Prema riječima preživjelih, točan broj onih koji su krenuli u proboj, kao i onih koji su tada poginuli i ranjeni, ni danas nije poznat. U spomen na one koji nisu preživjeli, ali i kako se ne bi zaboravilo kojim su trasama branitelji izlazili iz razorenoga grada na Dunavu, Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade prošle je godine u svibnju počela organizaciju hodnje "Putovima proboja iz Vukovara", a naziv ovogodišnje je bio "HOS-ova štafeta smrti".

Drago Adžaga, predsjednik Udruge ratnih veterana 204. vukovarske brigade, rekao je kako službenog proboja službeno nije bilo na način da je zapovjedništvo obrane grada organiziralo proboj.

- Pred sam slom obrane grada raspao se sustav vođenja i zapovijedanja, više nije bilo moguće organizirati ni obranu ni tako rizičan pothvat kakav je izlazak kroz neprijateljske redove. Da je to netko i pokušao, ne bi uspio jer bi se lako otkrilo, a s druge strane nitko nije želio preuzeti odgovornost za ljude koje vodi - izjavio je Adžaga te dodao kako su mnogi krenuli, no kada su vidjeli raspored neprijateljskih snaga, odustali su jer nisu vjerovali da se može proći.

Damir Radnić, pukovnik Hrvatske vojske, u vrijeme obrane Vukovara bio je branitelj na Sajmištu, međutim kasnije je po zapovijedi Mile Dedakovića prebačen u Bogdanovce.

- Mi smo u proboje kretali isključivo 10. studenoga 1991. godine, kada je mjesto okupirano. Napad je toga dana bio toliko jak da se bilo nemoguće dalje braniti. Napali su nas s više od 50 tenkova i tko zna koliko pješadije. U proboje se kretalo po punktovima, odnosno kako je koji punkt ostajao bez protuoklopnog naoružanja, tako su odlazili u proboj. Posljednja je grupa krenula oko 19 sati od mjesta gdje je crkva - tamo je bio položaj mojih HOS-ovaca, dok je prekoputa crkve bio položaj vinkovačke garde - ispričao je Radnić, dodajući kako je s tom skupinom krenulo i 30-ak civila. Cilj je bio probiti se do Marinaca te potom Nuštra, a dogovorili su se da naprijed idu dragovoljci HOS-a, koji su znali da je put miniran, no ne i gdje su točno mine.

- Svih 11 branitelja stradalo je na minskom polju, od kojih je 7 izgubilo život. Preostali su teško ranjeni i bez hrane, liječničke pomoći, s puno krvarenja, ležali su na hladnoći 8 i 9 dana, a Ivica Jurčan, koji je ostao bez obje noge, ležao je u tom polju čak 12 dana - rekao je i naglasio kako hodnjom žele sačuvati uspomenu na te dane i svake godine obilježiti po jednu trasu proboja. Preživjeli branitelji već godinu dana prikazuju film "Štafeta smrti" i do sada ga je diljem Hrvatske vidjelo više od 25 tisuća ljudi.

Radnić ističe kako je osnovni cilj govoriti mladim generacijama o ljudima koji su stvarali Hrvatsku i ne dopustiti da nam netko drugi piše povijest.

Dragana Korpoš
Na monografiji još dvije godine
Subotnja je hodnja sudionicima dala priliku da, između ostalog, obiđu i podrum u kojem je bilo smješteno zapovjedništvo obrane Vukovara 1991., u dvorištu nekadašnje zgrade Sekretarijata narodne obrane. U koloni je bilo i mladih ljudi koji su prvi put od hrvatskih branitelja izravno čuli svjedočenja o obrani Vukovara. Najavljeno je i izdavanje monografije “Obrana Vukovara i 204. brigada”, koja bi trebala biti objavljena do tridesete obljetnice osnutka brigade, a sadržavat će niz podataka o samoj obrani grada, trasama proboja, mjestima stradanja te onima koji su dali život u obrani Vukovara i stvaranju Hrvatske. Adžaga je rekao i kako u dogledno vrijeme žele postaviti spomen-obilježja na mjestima gdje su branitelji stradali u proboju u studenome 1991. godine.
Možda ste propustili...

FOTOMONOGRAFIJA JOSIPA KLOBUČARA

Veliki Rastovac dobio svoju povijesnu čitanku

ORAHOVICA DOBILA IGRAONICU

Igraonica Mamalina sve oduševila

SLJEDEĆE GODINE POČINJE PRIMJENA NOVOG ZAKONA

Do ribolovne dozvole samo elektronskim putem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANITARNO OREZIVANJE STOGODIŠNJIH PLATANA U JEDNOJ OD NAJFREKVENTNIJIH ULICA

Đurđenovačke platane ostaju bez krošnji

2

23. VINKOVAČKI KARNEVAL

Profesor Baltazar putuje na karnevalski korzo u Opatiju

3

BILI PREDGRUPA FILMU, DUGMETU, ČORBI

U četrdeset godina Visoki napon “tresao” je 42 člana