Osijek
DVODNEVNI “PANNONIAN CEMETERY DAYS”

Krematorij će biti gotov najkasnije do početka sljedeće godine
Objavljeno 15. svibnja, 2019.

Prvi put u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Osijeku, održava se dvodnevna specijalizirana konferencija "Pannonian Cemetery Days", na kojoj će se obrađivati teme o održavanju grobalja, ali i svih grobljanskih poslova te tema financiranja projekata te održavanje i gradnju novih zgrada. Tu su i teme o pravnim oblicima djelovanja kako bi se zadovoljile sve potrebe građana.

- Jedna od tema su novi komunalni standardi i možemo se pohvaliti da ćemo graditi kremacijsko postrojenje, odnosno krematorij, koji će biti gotov najkasnije do početka sljedeće godine. Moram reći da smo vrlo ponosni jer ćemo omogućiti novi komunalni standard ne samo Osječanima nego i građanima u okolici. Interes za krematorij postoji, jer se trendovi u Europskoj uniji mijenjaju i sve su češći postupci kremacije u odnosu prema klasičnim pokopima - pojasnio je direktor Ukopa Hrvoje Ostrički, dodajući da Ukop ima idejni projekt, a glavni je projekt još u izradi. Također, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dalo je sve potrebne dozvole za postupak.

Koliko je zanimanje ne samo za krematorij koji će biti drugi u Hrvatskoj, ali i za ovu komunalnu djelatnost predočio je dogradonačelnik Boris Piližota, rekavši da je Ukop, u suradnji s Gradom, sudjelovao u nizu projekata prekogranične suradnje, a od prošle godine zbog Groblja svete Ane postao je član europskog udruženja ASCEA i među 155 je grobalja koja imaju važnu kulturno-povijesnu baštinu.

- Drago nam je što pratimo europske trendove u ovoj djelatnosti i bit ćemo prvi grad u Hrvatskoj, uz Zagreb, koji će imati novi komunalni standard, odnosno krematorij. Također, preko EU fondova prijavit ćemo i Groblje svete Ane za projekt "Šetnja kroz povijest Osijeka". Bit je, osim komunalne infrastrukture i uređenja groblja, također i pružati nove sadržaje i usluge. Vrlo je važna i prekogranična suradnja, jer je većina projekata u ovoj djelatnosti omogućena isključivo ako u njima sudjeluje više tvrtki iz iste djelatnosti, u ovom slučaju groblja. Rekao bih da su groblja ogledala kulturno-povijesne baštine i trebaju se razvijati u turističkom smislu, jer je to europski trend - zaključio je dogradonačelnik Piližota, dodajući da je, u slučaju Osijeka, to Groblje svete Ane. Projekte treba realizirati, dodaje Piližota, i iskoristiti ih kao turistički potencijal u budućnosti.

Poznato je to i direktoru osječke Turističke zajednice Saši Uranjeku, koji je također naglasio da su trendovi u turističkim posjetima upravo posjet grobljima, a što pokazuju iskustva drugih gradova u zapadnoj Europi. Samo je Groblje svete Ane, kaže Uranjek, mjesto mnoštva spomenika raznih stilova i vremena, ali i osoba koje ondje zauvijek počivaju. "To govori o baštini grada i povijesnim događanjima vezanima uz te ljude. Imamo mogućnosti modernizirati groblja i infrastrukturalno ih približiti turistima", dodao je Uranjek.

Marija Mihelić
Groblja nisu samo mjesto pijeteta
Glavni urednik časopisa “Komunal” Marijan Gavran naglasio je da je cijeli komunalni sektor relativno neiskorišten.

- U području grobalja cijeli je spektar mogućnosti, jer je moguće spojiti kulturnu baštinu s turističkim rastućim interesima. Korištenjem svjetskih tehnologija paradigma grobalja mijenja se u svijetu. Groblja više nisu samo mjesta pijeteta prema mrtvima, već u zapadnoj Europi postaju mjesta za rekreaciju, mjesto gdje urbanisti predviđaju široki zeleni pojas koji se širi i u budućnosti će biti srce gradova - ocijenio je Gavran.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike