Osijek
NAGRAĐENI U BELGIJI

Juniori iz “Paje” pozlatili
nastup i oduševili žiri
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Trideset dva člana Juniorskog orkestra STD-a “Pajo Kolarić” nastupila su među 3400 glazbenika

Juniorski je orkestar Slavonskog tamburaškog društva ‘‘Pajo Kolarić‘‘ osvojio prvo mjesto na Europskom glazbenom festivalu za mlade (EMJ) početkom svibnja u Neerpeltu, a taj su uspjeh u prostorijama društva jučer predstavili predsjednik ‘‘Paje Kolarića‘‘ Denis Škugor i prof. Miloš Grubić, pod čijom je dirigentskom palicom nastupio pobjednički orkestar.

Ugledni festival u belgijskom gradiću na granici s Nizozemskom, koji okuplja mlade zborove te razne orkestre i ansamble iz cijeloga svijeta, ove je godine održan 67. put te je okupio 3400 mladih glazbenika iz 29 zemalja. Uz tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca, mladi su "pajevci" bili jedini predstavnici Republike Hrvatske na ovogodišnjem izdanju prestižnog festivala, na kojem je održano 118 nastupa raznih izvođačkih skupina. "Nakon nastupa i povorke orkestara ulicama Neerpelta održano je proglašenje pobjednika po kategorijama te je naš tridesetdvočlani juniorski orkestar s maksimalnim brojem bodova osvojio prvo mjesto, uz posebnu pohvalu stručnog žirija, na što sam iznimno ponosan", rekao je Škugor.

Profesor Grubić s juniorskim orkestrom u ovom sastavu radi posljednje tri godine, a program za 67. EMJ intenzivno su uvježbavali nešto duže od četiri mjeseca. "Iako mu je naziv Europski glazbeni festival za mlade, riječ je o reprezentativnom svjetskom festivalu. Ovo mi je treći tamburaški orkestar koji vodim, bio sam na raznim natjecanjima na kojima sam osvajao razne nagrade, ali ovo mi je uistinu najljepše iskustvo. Od festivala je prošlo desetak dana, a ja sam, evo, još uvijek pod adrenalinom. Zahvaljujem svim članovima orkestra koji su ispunili sve ono što sam od njih zahtijevao i moram reći da su u Belgiji svirali izvanredno", ponosan je dirigent.

Danijel Miklić
ČETITKE IZ GRADA I ŽUPANIJE
Pobjedničkom juniorskom orkestru STD-a “Pajo Kolarić” čestitali su i predstavnici Grada i Županije. “Pobijediti na ovakvom prestižnom festivalu velik je uspjeh. Da nema STD-a ‘Pajo Kolarić’, pitanje je kako bi funkcionirala tamburaška scena na području Osječko-baranjske županije, pa i cijele regije. Neki od ovih juniora vjerojatno neće postati profesionalni glazbenici, no iskustvo stečeno sviranjem u orkestru bitno je za nešto čime će se u životu baviti jer ono je važno u širem pedagoškom smislu”, rekao je zamjenik župana Goran Ivanović, nakon čega je mladim “pajevcima” uručio diplome.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije