Osijek
TJEDAN KARIJERA UZ PREDAVANJE “OSNAŽIVANJE ZA TRŽIŠTE RADA”

Kako se dobro predstaviti poslodavcu?
Objavljeno 14. svibnja, 2019.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera prvi je put domaćin Tjedna karijera, manifestacije koja se održava od 13. do 17. svibnja u svrhu razvoja karijere studenata, ali i njihova upoznavanja i povezivanja s uspješnim poslodavcima.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek organizirao je jučer predavanje pod nazivom "Osnaživanje za tržište rada" koje je za studente priredila i vodila Ivana Šimleša Vondrak, inače savjetnica za poduzetnike početnike u Centru za poduzetništvo Osijek koja je istaknula da je cilj njezina predavanja potaknuti studente na promišljanje o sebi i svojim sposobnostima i kvalitetama koje bi jednog dana bile poželjne u utrci za posao.

"Ovim predavanjem nastojala sam kroz niz vježbi pomoći studentima da prepoznaju koje su to vještine i znanja koje bi mogli ponuditi eventualnom poslodavcu, uz puno interakcije i njihova sudjelovanja. Također, govorili smo o dobro napisanom životopisu, zatim razgovoru za posao te o prvim danima na poslu, zapravo o svemu onome što bi studentima moglo biti od koristi u budućnosti", istaknula je Šimleša Vondrak. Predavanje je započelo vrlo jednostavnim pitanjima o dvije osobine koje bi studenti istaknuli, a mogle bi biti korisne u poslovnom okruženju te na što su to ponosni u životu/karijeri. Mahom su tu bili odgovori o upornosti, odgovornosti, organiziranosti i kreativnosti, a gotovo svi su se složili da im je najveći uspjeh u životu upis u više godine studija. Jedna od studentica fakulteta, na smjeru agroekonomika je i Josipa Spajić iz Otoka, koja se već može pohvaliti poduzetničkim uspjehom jer je s bratom 2017. godine osvojila šampionsko mjesto na kulenijadi u Otoku.

"Što se tiče predstavljanja poslodavcu, smatram da je najvažnije pokazati mu da učimo na svojim pogreškama, da volimo ono što radimo i da smo spremni učiti. Osobno, već sam pomalo kročila u poduzetničke vode s izradom kulena, a s obzirom na to da u obitelji još nemamo vlastiti OPG, posebno smo ponosni na taj uspjeh, jer smo bili bolji i od nekih OPG-ovaca. Cijela priča krenula je još od mojih predaka, djedova i pradjedova, koji su se bavili poljoprivredom, a mi smo evo odlučili iz ljubavi prema našoj tradiciji poduzeti i neke konkretnije korake. Sve ove pobjede nas potiču na daljnji rad u tom smjeru jer doista uživamo u cijeloj toj priči koja je krenula još 2016. godine kada smo se prvi put prijavili. Tada smo skupili vrijedna iskustva, uzeli u obzir komentare i kritike i rezultat je brzo stigao. Voljela bih se i nakon faksa okušati u tom poslu i možda krenuti u veću proizvodnju", zaključila je Spajić. E. Nenadić
KARIJERNI KORZO
Nizom radionica, okruglih stolova, tribina i predavanja u organizaciji svih znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta, nastojat će se pripremiti studente za sve ono što ih čeka na tržištu rada. Tako će danas, 15. svibnja, svi zaintresirani studenti imati priliku prošetati Karijernim korzom na kojem će se predstaviti 30-ak uspješnih tvrtki.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike