Crna kronika
JOŠ JEDNA KRAĐA

"Maserka" ženi kriomice uzela vrijedan nakit
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Policija savjetuje: Ne puštajte u kuću osobe koje vam nešto žele prodati na kućnom pragu
OSIJEK - Unatoč brojnim upozorenjima iz policije, prevaranti s masažerima i dalje od naivnih žrtava kradu novac i nakit. Najnovija krađa zbila se u ponedjeljak u Osijeku, a žrtva je, za razliku od prethodnih, mlađa - ima 51 godinu.
Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, u ponedjeljak prijepodne nepoznata žena došla je u stan 51-godišnjakinje u Vukovarskoj ulici u Osijeku. Na prodaju joj je ponudila masažer. "Prilikom izlaska iz stana iskoristila je nepažnju 51-godišnjakinje te joj ukrala nakit u vrijednosti od više tisuća kuna. Tragamo za nepoznatom ženskom osobom", doznajemo iz PU osječko-baranjske.


U posljednje dvije-tri godine pojavio se novi oblik prijevare, najčešće građana starije životne dobi. Prevaranti u većini slučajeva iskorištavaju životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i neopreznost osoba da dođu do njihove ušteđevine i novca. Čest je slučaj da počinitelji lažno se predstavljajući dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masažu), prodaju medicinska pomagala i slično ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativna nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu kako bi izazvali sažaljenje. Građani, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te u većini slučajeva postaju žrtve prijevare.


Žrtve nerijetko tek poslije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari. Radi sprječavanja sličnih prijevara policija apelira na sve građane.
- Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu, koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze. Također bi bilo dobro zapisati registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe imale, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje - poručuju iz policije. Građanima se savjetuje i da zapamte izgled prevaranta - boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično). "Odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete. Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji", savjetuju iz policije.
Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura