Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Pritisak sa svjetskih burzi srušio dionice
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Negativno raspoloženje sa svjetskih burzi prenijelo se i na Zagrebačku burzu, potopivši cijene dionica uz povećani promet

Prošlog tjedna pale su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala pod pritiskom zbivanja na svjetskim burzama, gdje su zavladali "medvjedi" nakon što je američki predsjednik neočekivano podigao carine na uvoz kineskih proizvoda s 10 na 25 posto, prije dovršetka izravnih pregovora delegacija SAD-a i Kine.Negativno raspoloženje sa svjetskih burzi prenijelo se na europsko tržište kapitala i Zagrebačku burzu, potopivši cijene dionica uz povećani promet. Pad cijena dionica uz povećani promet često je signal negativnog raspoloženja investitora. Ukupni tjedni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 55,0 milijuna kuna, a ostvario se u cijelosti trgovanjem dionicama. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 11,0 milijuna kuna. To je prosječno za 0,8 milijuna kuna ili 7,8 posto više po trgovinskom danu nego tjedan prije. Iznenadna prijetnja američkog predsjednika o mogućem podizanju carina Kini, uoči nastavka međusobnih pregovora, potopila je europske burze u ponedjeljak ujutro i poput plimnog vala spustila se na Zagrebačku burzu snizivši cijene dionica. Indeks Crobex u ponedjeljak je spušten na 1827 bodova (pad za 0,9 posto). Fond-menadžeri su se aktivirali na Zagrebačkoj burzi u utorak i počeli međusobno trgovati dionicama HT i Valamar Riviera Poreč, čime su uspjeli podići cijene dionica na domaćem tržištu kapitala.

Rast Crobexa
Indeks Crobex narstao je u utorak na 1838 bodova, ostvarivši rast za 0,6 posto. Lagani rast dionica na Zagrebačkoj burzi trajao je do četvrtka, kada se indeks Crobex popeo na 1842 boda, ali nije uspio nadoknaditi gubitke od ponedjeljka. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1840 bodova. To je 3 boda ili 0,2 posto manje nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex šest je zabilježilo rast i osam pad cijene, a dvije su se vrijednosnice (povlaštena dionica Adris grupe i Optima telekom) zadržale na početnoj tjednoj razini. Na strani tjednih dobitnika našla se dionica Ericsson Nikola Tesla rastom cijene za 5,0 posto nakon objavljenog poziva na glavnu skupštinu društva za 13. lipnja ove godine, na kojoj će dioničari razmatrati prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o isplati 70,60 kn dividende za prošlu godinu. Rast cijene zabilježile su dionice Končar elektroindustrija - KOEI (2,3 posto) i Đuro Đaković grupa (2,3 posto). Među tjednim gubitnicima najteže su stradale dionice Dalekovod padom cijena za 11,8 posto te Atlantska plovidba (pad za 6,3 posto), Arena Hospitality Group (pad za 3,8 posto) i Atlantic grupa (pad za 2,8 posto). Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo cijeli tjedan, a najviše prometa ostvarilo se u utorak (9,1 milijun kuna), pri čemu se kroz blok- transakciju protrgovalo 2,0 milijuna kuna, a vlasnika su promijenile 52.434 vrijednosnice po prosječnoj cijeni od 38,70 kn. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 39,30 kn. To je 0,30 kn ili 0,8 posto više nego na početku tjedna. Dionicama HT snažno su trgovalo u utorak (7,6 milijuna kuna), od čega se u blok-prometu ostvarilo 4,8 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo 30.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 162,00 kn. Stjecatelj dionica je trezorski račun HT. Cijena dionice HT na kraju tjedna dohvatila je 163,00 kn. To je 0,50 kn ili 0,3 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Končar elektroindustrija - KOEI počelo se pojačano trgovati krajem tjedna. U četvrtak se dionicama KOEI protrgovalo 3,7 a u petak 5,0 milijuna kuna u redovitom prometu.

Pojačano trgovanje
Pojačano trgovanje, u čemu je prednjačio Erste plavi obvezni mirovinski fond "B" kategorije, odrazilo se na rast cijene dionice KOEI, koja je u petak dohvatila 670,00 kn, ostvarivši tjedni rast za 2,3 posto. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 7,5 milijuna kuna prometa uz zadržavanje cijene na početnoj razini od 452,00 kn. Redovitim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,5 milijuna kuna prometa, a cijena je na kraju tjedna narasla na 515,00 kn (rast za 1,0 posto). Dionicama Podravke snažno se trgovalo u utorak (1,2 milijuna kuna) i petak (0,8 milijuna kuna) u redovitom prometu. Cijena dionice Podravka snizila se u petak na 379,00 kn (tjedni pad za 2,8 posto), što je posljedica objavljene vijesti o otpuštanju 170.775 trezorskih dionica (što čini 2,0 posto temeljnog kapitala društva) u svrhu realizacije prava na opcijsku kupnju vrijednosnica osoba koje u tvrtki obavljaju rukovodeće funkcije. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 113,07 bodova (tjedni rast za 0,06 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
 Stanko Dabić
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike