Mozaik
OD 31. SVIBNJA DO 2. LIPNJA

Rimski dani u čast Gracijana Starijeg iz Cibala
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
Ovogodišnji, VII. Rimski dani počinju 31. svibnja i traju do 2. lipnja u Vinkovcima na Trgu Franje Tuđmana i Trgu Vinkovačkih jeseni na bosutskoj obali, gdje će biti postavljeni vojnički tabor, arena, rimski sajam, stari zanati, prostor za dječju igru, pozornica za koncerte i festival craft piva. Ta tradicionalna edukativno-zabavna manifestacija ove je godine posvećena životu Gracijana Starijeg, oca rimskih careva Valentinijana I. i Valensa, rođenih u Cibalama, današnjim Vinkovcima, i jedinih rimskih careva rođenih na tlu Hrvatske. I Gracijan Stariji rođen je u Cibalama i s vremenom je postao jedan od časnika elitne vojne postrojbe "protectores domestici", jedinice iz koje su se regrutirali budući najviši zapovjednici, što je, nesumnjivo, koristilo napretku njegovih sinova i njihovu usponu na hijerarhijskoj ljestvici rimskog društva sve do carskog položaja, objasnio je moto ovogodišnjih Rimskih dana kustos vinkovačkog muzeja Boris Kratofil. Zanimljiva crtica iz života toga cara legenda je kako je zaradio svoj slavni nadimak Užar (Funarius). Jednom tijekom borbe pet odraslih vojnika nije mu uspjelo istrgnuti komad užeta iz ruke, po čemu je bila vidljiva njegova snaga. Dakle, imao je jake ruke kada je svladao pet protivnika, ali još jače slabine, iz kojih su nastala dva rimska cara, Valentinijan I i Valens.

Na medijskoj konferenciji na kojoj su predstavljeni ovogodišnji Rimski dani vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić spomenuo je kako je manifestacija već sada poznata i izvan Slavonije i da uvijek ima prostora za podizanje kvalitete te je pozvao sve koji žele da dođu i vrate se 2000 godina unatrag kako bi iskusili život iz tog vremena, jer program je bogat i svatko može pronaći nešto za sebe.

- Prvi put imamo i jednu grupu iz Bugarske, koja će nam predstaviti barbare, uz Bosut će biti postavljen tabor pa će posjetitelji vidjeti kako su oni živjeli, a bit će i radionica i igraonica za djecu i mladež - rekla je Martina Matković, direktorica Turističke zajednice, a Marija Gerovac, glavna urednica i direktorica Novosti, najavila je koncerte Prljavog kazališta, Psihomodo popa i festival craft piva, na kojemu sudjeluje 15-ak pivara. Organizatori poručuju onima koji žele bar jedan dan maštati da žive u vrijeme drevnoga Rima kao gladijator, rimski car, centurion ili konjanik neka dođu u najstariji europski grad. M.Flego
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike