Kultura
KNJIGA AURELIJE YOUNG O NJEZINU OCU OSCARU NEMONU

Intimna biografija jednog umjetnika, supruga i oca
Objavljeno 15. svibnja, 2019.

Izvanredna knjiga Aurelije Young o njezinu pokojnom ocu - kiparu i genijalcu Oscaru Nemonu. Usprkos malim izgledima da kao izbjeglica židovskog podrijetla ostvari uspjeh, Nemonovo životno putovanje pobliže će vas upoznati s ljudima koji su oblikovali 20. stoljeće i ostavili dubok trag u povijesti - tek je jedan od zapisa u povodu knjige Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider Who Sculpted the Famous, koju je jučer u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek predstavila lady Aurelia Young, umjetnikova kći i koautorica knjige, uz Juliana Halea. Naslovnicu knjige resi fotografija na kojoj Nemon proučava bistu sebe samoga koju je izradio Churchill, dok je u pozadini Nemonova bista Churchilla, a autor je fotografije Falcon Stuart Nemon.


Promociju i predavanje organizirali su MLU i Grad Osijek, a Nemonovu stariju kćer uoči promocije u Poglavarstvu primila je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš.


Lady Aurelia Young s roditeljima, bratom i sestrom živjela je u obiteljskom domu u Boars Hillu u blizini Oxforda, provodeći mnogo vremena u očevu kiparskom ateljeu. Nakon očeve je smrti počela detaljno istraživati sve aspekte njegova života i drži predavanja o njegovoj umjetničkoj karijeri u Ujedinjenoj Kraljevini i inozemstvu. Udaje se za Georgea Younga, koji je 41 godinu bio zastupnik u britanskom parlamentu i kojemu je dodijeljena titula Lord Young of Cookham.


- Njegov će se umjetnički opus pobrinuti da njegovo ime i ugled nikada ne budu zaboravljeni - rekla je kraljica Elizabeta II., čiju je bistu Oscar Nemon izradio 1969., a spomenik Winstonu Churchillu za Guildhall oko 1954.


- Uistinu se divim stvaralaštvu g. Oscara Nemona. Njegovo znalačko umijeće u području te drevne klasične umjetnosti kiparstva uživa veliku slavu u našoj zemlji - rekao je Churchill o jednom od najvećih portretnih kipara 20. st., autor brojnih glasovitih portreta uglednih državnika i značajnih ličnosti (vojvoda, kraljeva, kraljica, lordova i feldmaršala, političara i ratnih heroja), koji su izloženi diljem svijeta.
Iako mu je izuzetan talent trebao donijeti međunarodnu slavu, Nemon je većinu rane karijere spajao kraj s krajem, jer su se početkom 30-ih mnogi pripadnici britanskog establišmenta - i roditelji njegove supruge Patricije - otvoreno deklarirali kao antisemiti. Ipak, ostvario je izvrsna postignuća, a iza sebe je ostavio golemo nasljeđe. N.Vek.
CHURCHILL JE PORTRETIRAO NEMONA
Njihova starija kći Aurelia odlučila je istražiti život tog često poprilično iritantnog, ali karizmatičnog čovjeka, otkrivajući priče iza njegovih umjetničkih i privatnih susreta s predsjednicima, premijerima, članovima kraljevske obitelji te mnogim drugima: od njegova skromnog podrijetla i odrastanja u židovskog obitelji u današnjoj Hrvatskoj do bijega pred nacistima u južnu Englesku te života i karijere u Londonu, uz suprugu Patriciju. Autorica objašnjava kako mu je Kraljica nadjenula nadimak izgubljeni Oscar te kako je postao tema jedinog amaterskog kiparskog djela njegova prijatelja Churchilla, koji je pred Nemonom često pozirao za brojne portrete, uključujući i onaj monumentalni brončani u Donjem domu britanskog Parlamenta.
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana