Mozaik
QUE SERA SERA

U 98. godini umrla je Doris Day
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Američka glumica i pjevačica Doris Day umrla je u 98. godini. Vijest o smrti nekada velike zvijezde Hollywooda objavila je u ponedjeljak njezina dobrotvorna zaklada “Doris Day Animal Foundation”. Popularna glumica rođena je 3. travnja 1922. u Cincinnatiju kao Doris Mary Ann Kappelhoff. Nakon što je prije nešto više od mjesec dana proslavila 97. rođendan, izjavila je kako je blagoslovljena dobrim zdravljem te da je presretna što je okružena dobrim prijateljima. Iako se tada dobro osjećala, početkom ovog tjedna njezino je srce prestalo kucati.

Day je bila dijete njemačkih imigranata, no probila se do velike holivudske scene, na kojoj je briljirala i stekla status zvijezde. U bogatoj karijeri snimila je više od 50 filmova i 650 pjesama. Filmsku je karijeru započela 1948. filmom “Romance on the High Seas”, koji joj je osigurao uspjeh. Alfred Hitchcock joj je dao ulogu u filmu “Čovjek koji je previše znao”, u kojemu je igrala s tada popularnim Jamesom Stewartom.

Film je doživio velik uspjeh i svim protagonistima donio veliku zaradu, no gledatelji su ipak Doris Day najviše voljeli gledati u romantičnim komedijama te mjuziklima i dramama. Iako je glumila s nekima od najpoželjnijih glumaca zlatnog Hollywooda - Clarkom Gableom, Carryjem Grantom, Davidom Nivenom i Rodom Taylorom, najveći su joj uspjeh donijeli filmovi u kojima je glumila s Rockom Hudsonom, a riječ je o “Šaputanju na jastuku” i “Move over, Darling!”. U mirovinu se sa scene povukla 1973. i posvetila brizi za životinje. H
Dobila je Grammy i Zlatni globus za životno djelo, a predsjednik George Bush joj je 2011. dodijelio Medalju slobode
Najčitanije iz rubrike