Sport
VRIJEDNOSNICE OSIJEK

Sezona je bila uspješna, a sad rekonstrukcija
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Izvjesno je da u svlačionici “brokera” neće biti najmanje petorice igrača iz završenog ciklusa

Košarkaška sezona bliži se kraju, uskoro kreće finalna serija doigravanje za prvak Hrvatske, ali neki klubovi već su na zasluženom odmoru. U toj su skupini i igrači Vrijednosnica Osijek, koji su odmah nakon ispadanja u četvrtfinalu od Cedevite dobili dva tjedna slobodno od trenera Domagoja Kujundžića. Kako u momčadi nema previše domicilnih imena, jasno da su igrači odmah spakirali kofere i raspršili se na sve strane. Neki će se vratiti u Gradski vrt i ovaj tjedan nastaviti s trenažnim procesom, a neki više neće nositi dres "brokera". No ostat će zapisano da su bili dio momčadi koja je ostvarila najveći rezultatski uspjeh, peto mjesto u još uvijek aktivnoj sezoni doseg je koji neće biti lako ponoviti.

Naravno, pitanje je s kojim će kadrom Osječani u listopadu ući u svoju 11. uzastopnu sezonu kao član elitnog hrvatskog košarkaškog razreda. Promjena će, i to ne malih, biti jer najmanje petorica igrača koji su bili u zapisniku protiv Cedevite prije 20-ak dana više neće biti na raspolaganju treneru Kujundžiću. On i njegov prethodnik na klupi (Vladimir Krstić) tijekom sezone raspolagali su s ukupno 18 imena. Neki su grad na Dravi napustili u ranoj natjecateljskoj fazi (Jakov Mustapić) ili na polovini sezone (Ozren Pavlović). Od onih pak koji su iznijeli najveći teret sigurno je da u žutom dresu nećemo više gledati prvog asistenta HT Premijer lige, Slovaka Marija Ihringa, kao i prvog skakača Abdul Malik Abua. Prvi je u Osijek stigao na posudbu iz Češke, a Amerikanac je imao jednogodišnji ugovor, kao i Bruno Perić, s kojim se novi sigurno neće potpisati. Igračku karijeru zaključuje i Juraj Boras.

Ugovor je istekao i Anti Gospiću, koji je stigao tijekom sezone, a zbog ozljede je propustio i posljednjih nekoliko utakmica. Zadranin ih je odigrao 14 u domaćem prvenstvu i ostvario odlične brojke, pa bi ga "brokeri" željeli zadržati. Ostati bi trebali oni koji su još pod ugovornom obvezom. To su Nikola Turalija, Maxwell Darling, Vuk Dmitrović, Domagoj Vrkić i Mate Mandić. U ovoj skupini bio je i Franko Šango, s kojim se prije nekoliko dana dogovorio sporazumni raskid, a isti scenarij moguć je možda i s još nekim od igrača. Ako se to dogodi, jasno da bi tijekom stanke uprava morala biti jako aktivna na tržištu da popuni roster. Ovaj tjedan očekuje se sastanak trenera i klupskih operativaca, nakon čega bi se trebale udariti jasne smjernice u slaganju nove igračke križaljke. Nakon što bude jasno tko ostaje, tada će aktivni postati u ulazni transferi. A i njih će, s obzirom na odlaske, biti dosta.

Nino Benčina
ZAPAŽENI POJEDINAČNI DOSEZI TERCETA
Najbolji momčadski plasman u klupskoj povijesti normalno da je iznjedrio i nekoliko zapaženih pojedinačnih dostignuća. Prednjačio je tercet igrača koji sljedeće sezone nećemo gledati u žutom dresu. To sigurno vrijedi za Marija Ihringa, koji je bio prvi asistent HT Premijer lige (6.5), te četvrti u poretku za najboljeg strijelca (16) i ukupnoj valorizaciji učinka (18.0). U Osijek se ne vraća i Abdul Maklik Abu, prvi skakač lige (9.4), koji je bio drugi u valorizaciji (19.1) i osmi na listi strijelaca (14.5). Otvoren je pak status drugog strijelca i devetog skakača lige, Ante Gospića (16.6 + 5.9).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike