Novosti
KONFERENCIJA O RIBARSTVU

Bespilotnim letjelicama kontrolirat će se ribolovce na Jadranskom moru
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Ribarstvo i akvakultura strateški su značajni gospodarski sektori u Hrvatskoj i važan čimbenik u sprječavanju depopulacije otočnih zajednica, istaknuo je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na konferenciji o ribarstvu.


Na konferenciji, koja se u ponedjeljak i utorak održava u Šibeniku, sudjeluju predstavnici ministarstava i institucija nadležnih za more i ribarstvo, predstavnici ribarskog sektora i znanstvene zajednice. Konferenciju je otvorio Plenković, koji je istaknuo da je ribarstvo strateška industrijska grana, stup gospodarstva u priobalnom dijelu Hrvatske i važan čimbenik razvoja u priobalnim županijama. Naglasio je važnost održivosti hrvatskog ribarstva. "To podrazumijeva odgovorno upravljanje ribljim stokovima, očuvanje morskog okoliša i pravednu raspodjelu resursa. Ribarstvo kao gospodarska grana ima velik značaj i za otočno stanovništvo. Zapošljava oko 12 tisuća ljudi", kazao je premijer.


Hrvatska ribarska flota ima više od 200 plovila, izravno zapošljava oko 1400 ljudi. U industriji prerade ribe radi oko 3300 ljudi, a koćarski ribolov ima flotu od više od 350 plovila. Ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) godišnje iznosi više od 17 tisuća tona u vrijednosti od sto milijuna eura, pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) obuhvaća gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi.


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako za Ministarstvo poljoprivrede "održivost ribarstva i nadzor nemaju alternativu." Podsjetio je kako je lani na razini Opće komisije za ribarstvo Mediterana postignut dogovor o paketu mjera koje će se primjenjivati u ribolovu male plave ribe kroz sljedeće tri godine.
Na šibenskoj je rivi predstavljen novi sustav nadzora i kontrole ribarstva u Hrvatskoj, među ostalim i sustav bespilotnih letjelica, brodovi ribarske inspekcije, ronilice, vozila, steroskopske kamere i ostala oprema za nadzor. Plenković je istaknuo sinergiju ministarstava poljoprivrede i obrane nakon nabave novih bespilotnih letjelica, koje će kontrolirati i ribarstvo na Jadranu, ali i druge potencijalne situacije poput požara ili ilegalnih prelazaka granice. H
Ribarstvo kao gospodarska grana ima velik značaj i za otočno stanovništvo. Zapošljava oko 12 tisuća ljudi
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

Najčitanije iz rubrike