Novosti
MINISTARSTVO TURIZMA I HTZ:

Prvo istraživanje o potrošnji turista i njihovim stavovima o Hrvatskoj
Objavljeno 13. svibnja, 2019.

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Institutom za turizam, prvi će put provesti u cijeloj Hrvatskoj sveobuhvatno nacionalno istraživanje "Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS HRVATSKA 2019". Za razliku od dosadašnjih istraživanja TOMAS, koja su obuhvaćala samo jadranske županije, ovo će prvi put obuhvatiti profil, zadovoljstvo i potrošnju turista na cijelom području Hrvatske, uključujući i sve kontinentalne županije, a bit će vidljivi i podatci o obilježjima turista i njihovoj potrošnji izvan glavnih sezonskih mjeseci.

"Rezultate ovog istraživanja očekujemo 2020., kada će na snagu stupiti i naš paket turističkih zakona. Ishodi istraživanja bit će doprinos pripremi budućih programa i aktivnosti, a sukladno s našom turističkom politikom. Želimo odgovorno voditi turizam koji počiva na kvaliteti i održivosti", rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić istaknuo je kako će se prvi put dobiti uvid u "sliku potražnje" u razdobljima izvan glavne turističke sezone. Naglasio je i kako će se dobiti informacije o preferencijama turista koji posjećuju "zelenu Hrvatsku". "Kako je riječ o velikom i za provedbu zahtjevnom istraživanju, pozivamo sve turističke subjekte koji će biti izabrani za uzorak da podrže ovu aktivnost i omoguće anketiranje gostiju", poručio je Staničić.

Podatci će se prikupljati od turista u više od 100 mjesta u Hrvatskoj, obuhvaćajući sve jadranske županije, Zagreb, Slavoniju te sjevernu i središnju Hrvatsku. Anketirat će se domaći i inozemni gosti iz više od 15 zemalja u hotelima, hostelima, kampovima i objektima obiteljskog smještaja, uključujući i OPG-ove, a planirana veličina uzorka je 14.500 ispitanika.

"Podatci istraživanja TOMAS nužan su izvor podataka za unaprjeđivanje turističkog proizvoda i njegovu prilagodbu očekivanjima turista, ali i za izračun ukupnih prihoda od turizma i izradu satelitskog računa turizma", zaključio je Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam. D.Pav.
Podatci će se prikupljati od turista u više od 100 mjesta u Hrvatskoj, uključujući i Slavoniju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana