Novosti
SREDNJOŠKOLCI ZASTUPNICI:

Zabraniti energetska pića maloljetnicima
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Hrvatska bi trebala zabraniti prodaju energetskih pića mlađima od 18 godina i dosljednije provoditi zabranu prodaje alkoholnih pića mladima, poručili su u ponedjeljak zastupnici srednjoškolci sa simulirane sjednice Hrvatskog sabora koja je tematizirala zakon o ugostiteljstvu. Na simuliranoj sjednici za učenike srednjih škola u ulozi zastupnika sudjelovalo je 138 učenika iz 23 škole, a pratilo ih je sedam novinara.

Mladi osobito piju vikendom, čak 87 posto maloljetnika starijih od 16 godina navodi da bez problema može kupiti alkohol, a zakon koji zabranjuje posluživanje alkohola mlađima od 18 godina samo je mrtvo slovo na papiru, upozorili su srednjoškolci zastupnici.

Srednjoškolci prenose i kako njihovi vršnjaci iz inozemstva Hrvatsku vide kao zemlju dobre zabave, u koju se dolaze zabaviti na način koji im je u njihovim zemljama zabranjen. Hrvatska ne smije tolerirati nezakonite radnje, poručuju učenici zastupnici, koji traže da nadležne inspekcije bolje obavljaju svoj posao kad je riječ o mladima i posluživanju alkohola. H