Osijek
STRUČNJACI ZA ZAŠTITU PTICA O NEVJEROJATNOM PRIZORU NA NJIVI

Mikuška: Spremni smo podnijeti prijavu!
Objavljeno 14. svibnja, 2019.

Vezani članci

PRIZOR KOJI BI ŠOKIRAO I HITCHCOCKA

Ubili i objesili vrane o stupove

Fotografije obješenih vrana Glas Slavonije poslao je izv. prof. dr. sc. Ivici Boškoviću s Katedre za lovstvo i ribarstvo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i predsjedniku osječkog Društva za zaštitu ptica pjevica, koji je ostao zgrožen prizorom te rekao:

- Ovo nisu napravili lovci, nego poljoprivrednici. Kad je u pitanju vrsta, riječ je o gačcu, odnosno Corvus frugilegus, a pripada porodici vrana, odnosno Corvidee. Lovostaj na njega traje od 1. ožujka pa do 31. srpnja i svako uznemiravanje, narušavanje staništa, rušenje gnijezda, plašenje, odstrjel ili unišavanje na bilo koji način kažnjivo je prema Zakonu o lovstvu, ali i prema Zakonu o zaštiti prirode - naglasio je prof. Bošković, naglašavajući da su za takve slučajeve nadležni prije svega inspektor zaštite okoliša, a nešto manje lovni inspektori. Kako se obješene vrane nalaze na području Lovačkog društva "Mursa", profesor Bošković sugerira da, zbog činjenice što su na njihovu lovištu, članovi Društva mogu podnijeti kaznenu prijavu.

- Ono što je sigurno jest da se za vrijeme lovostaja, odnosno razdoblja dok vrane sjede na jajima i othranjuju mlade, svako uznemiravanje, narušavanje staništa, rušenje gnijezda, ali i plašenje, odstrjel ili uništavanje na bilo koji način kažnjava. U navedenom razdoblju od 1. ožujka do 31. srpnja ptice su zaštićene u svakom smislu - zaključio je prof. Bošković. Šokiran fotografijama bio je i Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode. Kaže kako je vješanje vrana jedan od primjera ilegalnog i nezakonitog ubijanja ptica u Hrvatskoj te sugerira prijavu policiji protiv nepoznatog počinitelja.

- Pozivamo građane, ako imaju kakvu informaciju, da dojave, pa ćemo mi kao Društvo podnijeti prijavu i nadati se da će se pronaći počinitelj. Inače, nije ovo izdvojen slučaj vješanja ptica - prisjetio se Mikuška, aludirajući na slučaj iz srpnja prošle godine u mjestu Cirkveni nedaleko od Križevaca. Ondje su dvije usmrćene ptice, išarane fluorescentnom bojom, ostavljene obješene na ogradu i na obližnje stablo. Na pticama je pisala riječ "pop", a ostavljene su u blizini zgrade župnog dvora. Slučaj je navodno policiji prijavilo Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.
M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike