Osijek
STATISTIKA HZZ-A

Bilježi se rekordno niska nezaposlenost u Osijeku
Objavljeno 14. svibnja, 2019.

I treći mjesec zaredom u Osječko-baranjskoj županiji, ali i gradu Osijeku smanjuje se nezaposlenost evidentirana pri osječkom Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Samo u siječnju broj nezaposlenih bio je veći nego mjesec prije. Krajem travnja na razini županije evidentirano je 16.676 nezaposlenih osoba, odnosno 1158 osoba manje nego prethodna tri mjeseca. Nezaposlenost se u prva četiri mjeseca 2019. godine smanjivala prosječno mjesečno za 266 osoba, na što je utjecalo povećanje u siječnju za 1284 osobe te prosječno mjesečno smanjenje od veljače do travnja za 783 osobe.

Štoviše, prema redovnom mjesečnom statističkom Biltenu HZZ-a, nezaposlenost u gradu Osijeku je na rekordno niskoj razini. S posljednjim danom travnja zabilježeno je samo 4846 nezaposlenih. Do sada je samo jednom, u rujnu prošle godine, nezaposlenost bila niža ispod granice od 5000 nezaposlenih, i to samo za jednu osobu (4999 nezaposlenih). Još u ožujku ništa nije naslućivalo takav brojčani skok, mjesec je tada zaključen s 5205 nezaposlenih, što je opet bilo za 314 manje nego u veljači. Odnosno, siječanj je još imao 5534 nezaposlena, što znači da se u četiri mjeseca statistička nezaposlenost smanjila za 688 osoba, ili 13 posto manje u odnosu prema istom mjesecu prošle godine.

A kako je u prijašnjim godinama kretanje broja nezaposlenih imalo izrazito sezonski karakter, vezan uz turizam, pri čemu je pad boja nezaposlenih počinjao od onog mjeseca u kojemu je Uskrs, uz kulminaciju u kolovozu i rujnu, valja očekivati da će broj nezaposlenih i dalje nastaviti padati. Pa iako se s ovim podatcima, u vremenu odlaska mladih i općenito radne snage s ovog područja, ne treba pretjerano hvaliti, ipak neosporno je da su pokazatelj određenog uzleta osječkog gospodarstva.

U travnju je tako iz evidentirane nezaposlenosti otišlo više osoba (2447) nego što se u evidenciju nezaposlenih prijavilo (1289). Kod odlazaka, najviše je napuštanja evidencije bilo zbog zapošljavanja (1892), promatrano po djelatnostima, najviše osoba zaposleno je u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, trgovini te prerađivačkoj industriji. Ovdje se govori o podatcima koji se odnose na cijelu županiju. U svim ispostavama bilježi se smanjenje nezaposlenosti, najviše u Donjem Miholjcu i Našicama, ispostava Osijek je na trećem mjestu.

Gledano prema mjestu stanovanja, u Osijeku je 2888 nezaposlenih žena (uz rast njihova udjela) prema 1958 muškaraca. Šezdest posto njih ima završeno srednjoškolsko (trogodišnje i četverogodišnje) obrazovanje, slijede “osnovnoškolci” (781), a tu je i 625 nezaposlenih koji imaju diplomu fakulteta, akademije, pa čak i magisterij ili doktorat, premda te osobe najbrže dolaze do posla. Gledano prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina (jedna trećina), dok udio mladih osoba u dobi od 15 do 24 godine iznosi 15,3. Registrirana se nezaposlenost, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, kao i u odnosu prema prethodnom mjesecu, smanjila u svim dobnim skupinama.

Tijekom travnja poslodavci su prijavili 1657 slobodnih radnih mjesta, 152 radna mjesta manje je to nego prethodnog mjeseca. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz javne uprave i obrane; obveznog socijalnog osiguranja - za rad u javnim radovima; potom prerađivačke industrije i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Dario Kuštro
S posljednjim danom travnja u evidenciji HZZ-a zabilježeno je samo 4846 nezaposlenih, najmanje do sada
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike