Osijek
INICIJATIVA ZA ZELENU STROSSYMAYEROVU

Osijek zaslužuje još jednu lijepu aveniju
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Projekt u okviru kojega bi Ulica Josipa Jurja Strossmayera postala zelena Strossmayerova avenija, a tramvajska se pruga premjestila u prvi i četvrti kolnički trak, bio je tema jučerašnje HNS-ove konferencije za medije na kojoj su govorili predsjednik Ogranka HNS-a Retfala i pročelnik gradskog Upravnog odjela za urbanizam Dražen Slunjski te saborski zastupnik i član Predsjedništva HNS-a i kandidat za Europski parlament Stjepan Čuraj. U tijeku je izrada idejnog projekta, nakon čega slijedi ishođenje lokacijske dozvole za rekonstrukciju tramvajske pruge, počevši od Rokove ulice sve do trgovačkih centara u blizini Višnjevca.

- Proveli smo anketu čiji su rezultati pokazali kako stanovnici Retale, ali i Višnjevčani i Josipovčani koji tom prometnicom ulaze u sam centar grada, inzistiraju na tome da se tramvajska pruga odmakne od zgrada. Na taj način dobio bi se prostor za zeleni pojas po uzoru na našu lijepu Europsku aveniju kod Općinskog suda i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te bi Strossmayerova ulica poprimila sasvim drukčiji, humani izgled, kao i za parkirna mjesta koja građanima nedostaju - rekao Slunjski te dodao kako se nada da će projekt i dalje imati podršku Grada i građana, potrebnu da zaživi.

Odmicanjem tramvajske pruge od zgrada riješio bi se i najveći problem, pukotine na zidovima zbog vibracija koje proizvode tramvaji. Inicijativu za zelenu Strossmayerovu aveniju podržava i Stjepan Čuraj, koji se osvrnuo na europsku perspektivu projekta. “Premještanje tramvajske pruge financirat će se iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dakle iz EU sredstava. Inače, u tijeku je prva faza projekta, rekonstrukcija tramvajske pruge do Kanižlićeve ulice, a mi želimo da on ide dalje. Ovaj hvalevrijedan projekt zasigurno je u korist cijelog grada, a prije svega stanovnika Retfale i izuzetno mi je drago što su sugrađani i gradska uprava prepoznali inicijatvu. Grad Osijek zaslužuje imati još jednu lijepu aveniju, koja neće samo lijepo izgledati nego će i omogućiti atraktivniji i sigurniji biciklistički i pješački promet’’, kaže Čuraj. D. Miklić
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike