Osijek
ENERGETSKA OBNOVA VRTIĆA

Radovi vrijedni 6,2 mil. kuna kreću u srpnju
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Zbog sigurnosti djece radovi će započeti nakon završetka pedagoške godine, a većina će biti u srpnju i kolovozu

Grad Osijek u ovoj je godini najavio investirati u energetsku obnovu čak tri vrtića u sastavu Dječjeg vrtića Osijek: u Potočnicu - 2.635.750 kuna, Radost - 1.868.800 kuna i Laticu - 1.747.000 kuna. Unatoč izraženoj bojazni roditelja da će se neki od planiranih radova koji bi mogli biti opasni za djecu izvoditi već u lipnju, iz Dječjeg vrtića poručuju - zbog sigurnosti djece radovi će započeti nakon završetka aktualne pedagoške godine.

"Iako je moguće dio radova posve sigurno izvršiti i dok djeca borave unutar vrtića, odlučili smo, ipak, zbog sigurnosti mališana, da se radovi u najvećoj mjeri obave u ljetnim mjescima. Što znači i da ova tri vrtića sigurno ovoga ljeta neće imati status dežurnih. Svjesni smo da će to na prvu zabrinuti roditelje, posebice kada je u pitanju Potočnica u kojoj je organiziran smjenski rad. No razloga za brigu nema, poslijepodnevno dežurstvo do 21 sat i preko ljeta bit će usluga koju ćemo pružati našim korisnicima u jednom od podcentara", kaže Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, uz napomenu kako će ta tri vrtića po završetku energetske obnove značajno štedjeti energiju.

Tako bi realizacijom projekta energetske obnove ušteda toplinske energije u Latici trebala iznositi 64,91 posto. Taj, prostorno jedan od manjih vrtića u sklopu gradske predškolske ustanove, trenutačno pohađa čak 150 mališana raspoređenih u šest skupina. Sve zbog činjenice da svake pedagoške godine prihvaća velik broj jasličara i vrtićaraca s područja Retfale, Višnjevca i Josipovaca, gdje se već tradicionalno u svim raspoloživim objektima traži mjesto više. Usporedno, sam objekt nije doživio puno ulaganja kroz protekla desetljeća. No, prema aktualnim planovima, objekt bi nakon završetka radova trebao imati ne samo novi toplinski sustav nego i novu, kvalitetniju izolaciju zidova.

Zbog posebnosti prostora u kojemu se nalazi, Dječji vrtić Radost uvijek je predstavljao izazov kada je u pitanju bilo kakvo infrastrukturno ulaganje. Naime, ovaj se vrtić velikim dijelom nalazi u starijoj zgradi naslonjenoj na susjednu, bez mnogo mogućnosti za proširenje. No, unatoč tim problemima, vrtićke programe u Radosti trenutačno pohađa 95 mališana koji su raspoređeni u četiri skupine, a na jesen ovaj vrtić dobiva i Montessori skupinu. Rezultati energetske obnove u ovome vrtiću trebala bi biti ušteda na toplinskoj energiji od 63,7 posto. U sklopu projekta radit će se zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova s unutarnje strane, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena rasvjete novom baziranom na LED tehnologiji, zamjena toplinske podstanice novom indirektnog tipa, ugradnja termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnja sustava ventilacije zgrade, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode.

Ivana Solar
POTOČNICA Ušteda energije čak 72 posto
Potočnica će se pak nakon završetka radova, među ostalim, moći podičiti novim sustavom grijanja, LED rasvjetom i uštednom energije od čak 72 posto u odnosu prema trenutačnoj situaciji. Ovaj podcentar konkretno očekuje zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete novom, temeljenom na LED tehnologiji, zamjena starog kotla za grijanje, te također ugradnja termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnje sustava ventilacije zgrada, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode.
Zbog posebnosti prostora u kojemu se nalazi, DV Radost uvijek je predstavljao izazov prigodom ulaganja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike