Osijek
OSJEČKI MUH UGOSTIO PRIJATELJE S MORA

Dubrovački umirovljenici uživali u čobancu pa zapjevali bećarac
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
Matica umirovljenika Hrvatske Osijek ugostila je mnogobrojne prijatelje iz Dubrovnika – članove MUH-a, koji su boravili ovih dana u Osijeku i Slavoniji. Marija Sužnjević, predsjednica MUH-a Osijek i Osječko-baranjske županije te dopredsjednica središnjice MUH-a, kaže kako su neizmjerno radosni što im je toliki broj gostiju stigao iz Dubrovačko-neretvanske županije da ih gotovo nisu mogli staviti sve u svečanu salu osječkog MUH-a na ručku odnosno čobancu koji je za njih pripremio kuhar Pero (otkrit ćemo tajnu, premda on nama nije želio otkriti tajnu ukusnog čobanca: Pero je Marijin suprug koji se rado uključuje u ovakve aktivnosti MUH-a). Svoje su goste dočekali i sa živom glazbom, a Dubrovčani, poznati po svom posebnom izgovoru, odlično su znali i bećarac i baš svaku slavonsku pjesmu.

- Raduje nas što su Osječani ugostili drage prijatelje za koje smo pripremili i veliko druženje i malo se počastili. Osim druženja, ovakvi posjeti puno znače ne samo nama umirovljenicma nego i našemu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji jer su umirovljenici i turisti izdaleka radije došli ovamo nego da su otputovali u Egipat ili negdje drugdje. Imali smo mi i prije dolaske većih grupa umirovljenika MUH-a i iz drugih dijelova Hrvatske, koji su ovdje dobrodošli. Koliko znam, uvijek su zadovoljni jer imaju što vidjeti u našem gradu i Slavoniji, lijepo se družimo, upoznajemo se međusobno, trudimo se biti odlični domaćini kao što to Slavonci oduvijek jesu - kazala nam je Marija Sužnjević dodajući kako joj je posebno drago što je ovom zgodom još više ojačao spoj dviju krajnjih hrvatskih županija.

Gosti nisu krili oduševljenje Slavonijom i Osijekom, a to nam je potvrdila i Luce Gvozden, predsjednica MUH-a Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije i dopredsjednica središnjice MUH-a i članica Predsjedništva za Regiju Dalmacija.

- Ha, začudilo vas je koliko funkcija u jednoj osobi, više nego kod političara? Znate kako reču: "Ženama u ovim godinama dajte vlast u ruke, neće biti problema – idemo naprijed!" I vidite da je tako i ovdje u Osijeku i kod nas u Dubrovniku. Prvi put sam u Slavoniji i Vukovaru bila 1997. godine, poslije toga ovo mi je peti put da dolazim s mojim umirovljenicima u Vukovar i evo prvi put u Osijek. U Vukovaru smo sve obišli i položili vijenac, a s nama je bila i naša dogradonačelnica Dubrovnika Orlanda Tokić i predsjednik Vijeća Marko Potrebica. Vukovar i Dubrovnik su gradovi pobratimi. Potrebica nam je i financijski pomogao da možemo doći u Vukovar. Puno putujemo u proljeće, ali moram reći da me moja dobra kolegica Marija Sužnjević posebno pozvala i rekla da ću doći "u nje" na jedan dobar čobanac. Ja sam mislila da je to grah s mesom. Pa nisam znala! Još se smijem sama sebi. Jako me iznenadila ovim jelom, vrlo je ukusno. Rekli su mi da je trebao biti papreniji, ali da nije zbog nas Dubrovčana. Dobro je da nije bio ljut. Proveli smo krasnih nekoliko dana obilazeći Đakovo, Vinkovce, Vukovar, Ilok, a Osijek nam je vrhunac - šlag na torti. Slavonija i Osijek su predivni, nadam se da ćemo opet doći, Marija i ja smo kao prst i nokat, jako dobro surađujemo već deset-dvanaest godina na dobrobit umirovljenika. Sve za njih radimo, zahvaljujemo domaćinima do neke druge zgode i susreta – kazala je Luce Gvozden. D. Pejić
12

godina surađuju osječki i dubrovački MUH
Najčitanije iz rubrike