Regija
TIHOMIR MARAS O RAZVOJU VINKOVACA

Središte grada uredio bi kroz 5 trgova i Planetarij
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
To su trg Oriona, Cibalae, Šokčevićev, Vinkovačkih jeseni i Tuđmanov
VINKOVCI

Nedavno otvoreni Trg Orion, točnije rečeno park ispred samo izvana obnovljene bivše upravne zgrade PIK-a Vinkovci, s fontanom, ukrasnim raslinjem, velikim žardinIjerama s cvijećem i klupama, rad je vinkovačkog arhitekta Tihomira Marasa, autora niza objekata u Vinkovcima i okolici. Najstariji bi europski grad možda danas izgledao puno ljepše da je gradska uprava uvažila barem neke od idejnih projekata urbanističkog i arhitektonskog uređenja gradskog središta.

Novi identitet
- Nakon šest godina kako sam samoinicijativno ponudio strategiju razvoja grada Vinkovaca s novim urbanim identitetom, nažalost do danas je ostvaren samo jedan od šest javnih prostora, Trg Orion, koji su financirale Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, ali strategija grada kao kulturnog središta, uz kreativnu industriju, ovog dijela naše zemlje, temeljeno na povijesnom naslijeđu, nije prihvaćena. Nenadoknadiva je to šteta, a posljedice su vidljive - mladi se iseljavaju, grad nije stvorio brend i propoznatljivost po onome po čemu ga prepoznaju, vlada apatija i zapuštenost. Tek sada se povlače ozbiljnija sredstva iz EU fondova, ali ne na način da se gradu daju nove vrijednosti i nove vizije - ocjenjuje Tihomir Maras, vlasnik i direktor tvrtke Concept d.o.o. za projektiranje i inženjering, dodajući kako ima dojam da su se gradski čelnici uplašili opsega posla i cijene realizacije, ali apliciranjem na EU fondove sve se moglo financirati, a grad bi dobio novi identitet.

Maras je 2014. godine u Vinkovcima predstavio urbanističko-arhitektonsko rješenje užeg centra Vinkovaca kroz viziju Moji Vinkovci 21. stoljeće, ali i u Zagrebu, u Društvu hrvatskih arhitekata, gdje je od kolega dobio izuzetne ocjene i pohvale. Ovdje se moglo vidjeti planirano uređenje središta Vinkovaca kroz šest segmenata: Trg Oriona, Trg Cibalae, Trg bana Josipa Šokčevića, Planetarij i zona parkiranja, Trg Vinkovačkih jeseni i Trg dr. Franje Tuđmana. Od svega je samo Trg Oriona uređen prema Marasovu projektu. Na Trgu Cibalae kraj pošte, na mjestu Doma izviđača i postojećeg parkinga projektiran je arheološki muzej u koji bi se smjestili nalazi rimskih Vinkovaca - Colonia Aurelia Cibalae, a na Trgu bana Šokčevića u Marasovoj viziji 21. stoljeća bilo bi gradnja polivalentnih tribina, mjesta okupljanja s fontanom, kipom bana i bistama znamenitih Vinkovčana te puno više zelenila. Postojeće zgrade profesionalne vatrogasne postrojbe adaptirale bi se te im se dodaje novi urbani znanstveni sadržaj, planetarij, kao mjesto vizualizacije Oriona. Planirano je i proširenje pješačke šetnice korza novom šetnicom sa stepenicama prema Bosutu i formiranje proboja nove ceste, a uređenjem Trga Vinkovačkih jeseni s amfiteatrom i natkrivenom pozornicom grad bi tijekom cijele godine dobio prostor u kojemu se mogu održavati razni društveni i kulturni događaji i manifestacije.

Trgovi i Bosut
- Na Trgu Franje Tuđmana, današnjem neuglednom mjestu, prostoru za parkiranje, smjestio bih novi trg, koji bi ponudio novu šetnicu sa zelenilom, stazama, fontanom, s bistom dr. Franje Tuđmana te modernim vidikovcem, koji bi zajedno tvorili nov, atraktivan prostor okupljanja cijele godine. Ispod novog trga smjestila bi se nova podzemna garaža, tako da bi ovaj prostor zaživio u novom ruhu bez mijenjanja navika građana i ukidanja njihovog komfora. Uređenje obale Bosuta također je neophodno, a uređenjem obale i trga stvorio bi se novi centar kretanja stanovnika i turista u gradu. Nakana je ovog arhitektonsko-urbanističkog projekta povezivanje novih trgova Vinkovaca s obalom Bosuta, gdje je počeo život ovog grada prije 8300 godina te podređivanje prometne regulacije pješaku, prostorno i oblikovno uređenje užeg dijela grada, podizanje urbanističke vrijednosti Vinkovaca, najstarijeg grada u Europi, kao modernog europskog grada – kaže Tihomir Maras autor nadogradnje hotela Villa Lenije, rodne kuće Antuna Gustava Matoša, uređenja trgova u Ivankovu, Nijemcima, Starim Jankovcima, Nuštru i mnogo toga drugoga širom Slavonije i Hrvatske – ukupno 2368 završenih projekata, 999 ishođenih građevinskih dozvola i 366 provedenih stručnih nadzora.
Miroslav Flego
2368

završenih je projekata vinkovačkog arhitektaTihomira Marasa po cijeloj Hrvatskoj
EU fondovi
- Projekt uređenja primjeren je povijesnim, kulturološkim i turističkim specifičnostima i njime se podiže svijesti o uređenju grada kao urbanog mjesta s čuvanjem ambijentalnih karakteristika. Idejna rješenja uređenja trgova i zgrada mogući su projekti koji bi se financirali iz EU fondova, a uređenje svih krajobraznih struktura užeg dijela grada prinos je planski uređenoj upotrebi prostora, djelotvornijoj zaštiti i podizanju kvalitete življenja kako bi se dobila turistička raznolikost i funkcionalnost ponuđenih urbanih građanskih sadržaja – kaže Maras.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike