Regija
POTPISIVANJE UGOVORA

Grad Beli Manastir -
poduzetnicima 4,3 milijuna kn
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Financiranje rada poduzetnika jedan je od važnih preduvjeta za demografski oporavak
BELI MANASTIR

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva, kao jednog od važnih preduvjeta za demografski oporavak, dakle i za manje odlazaka u neke druge krajeve Hrvatske ili inozemstvo, jedan je od prioriteta belomanastirske gradske uprave.

Stoga su brojne aktivnosti usmjerene upravo razvoju poduzetništva, a jedna je od njih i raspisivanje javne nabave za sufinanciranje poduzetnika.

- Imamo informacije iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) da će ovih dana s prvih 11 ili 12 belomanastirskih poduzetnika, ovisno o sredstvima, biti potpisani ugovori ukupne vrijednosti od približno 4,3 milijuna kuna (dio Interventnog plana) - kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, dodajući kako će pojedinačni iznosi biti nešto manji od 500 tisuća kuna. Objašnjava kako je interes bio znatno veći, ali su tablice, odnosno bodovanje, rađene sukladno sa zadanim uvjetima. Dodaje da je u nekim slučajevima odlučivala i brzina prijave te naglašava kako se nada da će od tako dobivenog novca poduzetnici krenuti u nove radne procese, što znači i novo zapošljavanje. Oni koji u prvoj "turi" nisu prošli, slične iznose mogli bi dobiti idućih mjeseci. Preduvjet tome srpanjske su (eventualne) promjene Interventnog plana. Pogledi gradskih otaca, ali i nezaposlenih Belomanastiraca, usmjereni su i prema belomanastirskoj poslovnoj zoni, svojedobno (po)hvaljenom projektu, u kojoj još uvijek ima mjesta za potencijalne investitore. U zoni postoji kompletna komunalna infrastruktura, vrlo brzo će biti gotovo povezana s budućim koridorom 5C, što znači da svi preduvjeti za nove investitore postoje.

- U zoni je popunjena približno polovina čestica. Nedavno smo napravili reviziju i raskinuli ugovore s onima koji nisu ništa učinili sa svojim česticama. Neke čestice smo spojili, jer postoje investitori zainteresirani za veće parcele. EcoCortec kupio je još jednu česticu, tvrtka NOVAcarton kupila je tvrtku Credo, pa sada rade na dvije lokacije. Vjerujem da će, nakon što investiraju u nove strojeve, zaposliti bar još stotinjak žena. Znatno investira i tvrtka Tehno filter, pa mogu reći da je posrijedi uspješna poduzetnička priča koja može biti još bolja - priča Rob, podsjećajući i na projekt Osječko-baranjske županije, kojemu se Grad Beli Manastir priključio, a riječ je o brendiranju slavonsko-baranjskih poslovnih zona.

Ivica Getto
U Belom Manastiru oko 900 nezaposlenih
Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bez posla je u ovom trenutku oko 900 stanovnika jedinog baranjskog grada. Budući da uskoro počinju sezonski poslovi, broj nezaposlenih će idućih mjeseci biti manji. Također, na broj nezaposlenih utjecat će i budući javni radovi, u kojima će posao dobiti četrdesetak trenutačno nezaposlenih Belomanstiraca. Treba podsjetiti i na projekt Zaželi, financiran iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., posredovanjem kojeg je na određeno vrijeme (30 mjeseci) angažirano 60 žena s područja grada, većinom starijih od 50 godina. Krenuo je i drugi projekt Zaželi (uz druge nositelje), a posao je dobilo dvadesetak osoba.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike