Mozaik
12. SUBVERSIVE FESTIVAL

Proglašeni najbolji filmovi
i započela konferencija
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Najbolji igrani film je “Ray&Liz”, a najbolji dokumentarac “Naši porazi”

Dodjelom nagrada Wild Dreamer je u zagrebačkom kinu Europa završen filmski program te je službeno otvorena konferencija 12. Subversive Festivala, a posebno priznanje u igranoj konkurenciji dodijeljeno je filmu "Sophia Antipolis" redatelja Virgila Verniera.


Najboljim filmom u dugometražnoj konkurenciji proglašen je "Ray&Liz" Richarda Billinghama, u dokumentarnoj konkurenciji posebno priznanje otišlo je Fernandu E. Solanasu i njegovu dokumentarcu "Putovanje u zagađene gradove", najboljim dokumentarnim filmom proglašen je "Naši porazi" Jean-Gabriela Périota, a najboljim kratkometražnim ostvarenjem proglašen je KG avangardne feminističke redateljice Cynthije Madansky. Nakon kratke ceremonije uslijedila je projekcija dokumentarca "Čovjek i drvo" u režiji Dalibora Platenika o hrvatskom zelenom gerilcu Vladimiru Dimiću Jodi, koji više od 30 godina sadi drveće i sustavno radi na ozelenjivanju zagrebačkih površina, i to posve samostalno.

Tročlani žiri

Organizatori ističu kako je uz više od 50 filmskih naslova dokumentarna, igrana i kratkometražna konkurencija Subversive Film Festivala donijela recentne i provokativne filmske naslove čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu producentice Nikoline Hrge, redatelja i profesora na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Zvonimira Jurića te austrijskog filmskog kritičara Otta Reitera.


Posebno priznanje u igranoj konkurenciji dodijeljeno je filmu "Sophia Antipolis" redatelja Virgila Verniera. Prema riječima žirija, radi se o “djelu apokaliptičnog ugođaja u kojem se Apokalipsa već dogodila, tj. događa se svaki dan: od gubitka voljenih osoba do prikaza međuljudskih odnosa u kojima kontrola, strah i čuvanje privilegija jačaju iz dana u dan".


Najboljim filmom u dugometražnoj konkurenciji proglašen je film "Ray&Liz" Richarda Billinghama jer “kroz sudbinu jedne radničke familije pokazuje utjecaj neoliberalne ekonomske revolucije premijerke Margaret Thatcher započete osamdesetih u Britaniji, a koja traje i danas".
O ekologiji

U dokumentarnoj konkurenciji posebno priznanje otišlo je militantnom veteranu Fernandu E. Solanasu i njegovu investigativnom dokumentarcu ekološke tematike "Putovanje u zagađene gradove" zbog redateljeve požrtvovnosti i nepokolebljive predanosti istraživanju političkih i društvenih transformacija u Argentini tijekom više od 50 godina po cijenu zatvora i gubitka vlastitog života.


Najboljim dokumentarnim filmom proglašeni su "Naši porazi" francuskog videoumjetnika i filmaša Jean-Gabriela Périota. Riječima žirija “film pruža uvid u to kako pariški srednjoškolaci vide politiku i politički angažiranu kinematografiju prošlosti".


Najboljim kratkometražnim ostvarenjem proglašen je KG avangardne feminističke redateljice Cynthije Madansky, posveta Katerini Gogou.


Proglašenjem pobjednika 12. Subversive Film Festivala službeno je otvoren i konferencijski dio festivala koji će ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene.
Na predavanjima, predstavljanjima knjiga i okruglim stolovima u sklopu Subversive, AlterEkonomskog i Balkanskog foruma sa zajedničkom festivalskom temom "Europa na rubu", sudjelovat će više od stotinu svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.Hina
konferencija
NA TEMU “EUROPA NA RUBU”
Možda ste propustili...

POČELA JE S EMITIRANJEM 2000. GODINE

Nova TV proslavila 20 godina postojanja

WILLIAM DUVALL IZ ALICE IN CHAINS

Objavljen novi datum koncerta u Tvornici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADIO OSIJEK: DANAS XI. MEMORIJAL DARKA PAURIĆA

U trosatnom programu na radiju i internetu nastupaju brojne tamburaške zvijezde

2

ORGANIZATORI OBJAVILI NOVI DATUM

20. EXIT festival održat će se od 13. do 16. kolovoza 2020.

3

SELFIE IZ SOBE IVAN HULJIĆ, GLAZBENIK I PRODUCENT

Nadam se što manje zamišljati koncerte i što prije ih doživjeti