Kultura
LAUREAT 30. PJESNIČKIH SUSRETA U DRENOVCIMA

Luko Paljetak: Hrvatski jezik ima se razloga proglasiti naljepšim na svijetu
Objavljeno 14. svibnja, 2019.
DRENOVCI


Povelja Visoka žuta žita 30. pjesničkih susreta Drenovci uručena akademiku Luki Paljetku za sveukupan književni opus i trajni prinos hrvatskoj književnosti. U svojoj riznici Paljetak ima 108 knjiga, četiri antologije, 43 kazališne i radijske drame te 49 knjiga prijevoda. Povelju, statuu Duhovno hrašće i novčanu nagradu uručili su mu Đuro Vidmarović, predsjednik DHK, Dražen Kušen, izaslanik ministrice kulture, Andrija Matić, predsjednik Duhovnog hrašća, i Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci.


- Moja je mama uvijek mislila da bi bilo bolje da sam bio automehaničar. Čini mi se da bih ostvario i bolje rezultate, no ovo što sam uradio vrijedilo je. Raduje što sam ovdje čuo čitav niz pjesama zbog kojih mislim da ovaj naš lijepi hrvatski jezik ima mnogo razloga sebe proglasiti najljepšim jezikom na svijetu i da pokažemo da pomoću njega jesmo to što jesmo - rekao je laureat Paljetak.


Priznanje Duhovno hrašće, statuu, povelju i novčanu nagradu primio je, uz čestitke, Davor Ivankovac iz Nuštra, knjižničar u Vukovaru, za zbirku Doba bršljana objavljenu između dvaju Susreta:


- Mladom piscu priznanje Duhovno hrašće čvrst je korak u afirmiranju, koje pridonosi vidljivosti, čitanosti. Svaka nagrada mnogo znači, a ova je respektabilna i u Hrvatskoj jedinstvena tradicija, koju svi dosadašnji laureati, pa i ja, cijenimo.


Umjetnički je odbor nagradio rukopisnu zbirku Andreja Đeraja Reinkarnacija uspomena. Gimnazijalcu iz Nove Gradiške koji se školuje u Požegi ugovor o tiskanju prve zbirke pjesama uručio je Goran Pavlović, ravnatelj Općinske narodne knjižnice Drenovci.

Svoje stihove kazivali su Paula Čačić, Denis Ćosić, Mirko Ćurić, Ana Delimar, Lana Derkač,Tihomir Dunđerović, Nikola Đuretić, Josipa Gogić, Viktorija Grgić, Stanko Krnjić, Anđelko Mrkonjić, Franjo Nagulov, Marinko Plazibat, Marina Tomić i Maja Urnan. S. Bogutovac
U GLAZBENOM PROGRAMU SESTRE POSAVEC
Sve je sudionike Središnjeg književnog sijela primio načelnik Šestić, kao i Andrija Matić, predsjednik Duhovnog hrašća i izaslanik Bože Galića, župana VSŽ. Susrete je otvorio Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku i izaslanik ministrice kulture. U glazbenom su dijelu manifestacije nastupile Ana i Klara Lipinčić, srednjoškolke iz Drenovaca za klavirom te sestre Maja (glumica) i Zrinka (glazbenica) Posavec iz Đakova, uz pjesmu i gitaru, koje su bile i moderatorice programa.
Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike