Sport
SJAJAN NASTUP HRVATSKIH VESLAČA

"Četverac bez" ide dobrim putem
Objavljeno 12. svibnja, 2019.
Prvi veliki ispit uspješno je položen. Hrvatski veslački četverac bez kormilara, koji čine osječka braća, 18-godišnji Anton i Patrik Lončarić, te stariji Zagrepčanin Tomislav Šain i Puljanin Ivan Piton, ostao je korak do postolja na prvoj ovosezonskoj regati Svjetskog kupa u bugarskom Plovdivu. Dečki su u A finalu doveslali do četvrtog mjesta. S obzirom na to da se taj "četverac bez" tek uveslava i pred njim je još dosta rada, četvrto mjesto izvrstan je uspjeh i naznaka kako plasman na OI u Tokiju nije nemoguća misija. Do sada su zajedno imali dva nastupa, prvo u Italiji, potom u Bugarskoj, i iz utrke u utrku sve su bolji. I to je ono što najviše veseli. Lončarići, Šain i Piton dobro su odradili kvalifikacije, zatim su u repesažu bili drugi i ušli u A finale, u kojem su loše startali i puno bolje finiširali, u završnici su napali Austrijance na trećem mjestu, ali ih nisu uspjeli stići i ostali su bez medalje. U cilj je naša posada ušla s vremenom od 6:16.60 minuta, a pobjednici Poljaci veslali su 6:08.40.


Ponovno je moćan i brz Damir Martin, kojemu u Plovdivu nitko nije bio ni blizu. Damšo je slavio u utrci skifa, u A finalu je osvojio prvo mjesto (7:26.90) sa šest i pol sekundi bržim vremenom od drugog, Bjelorusa Pilipa Pavoukoa.


- Znao sam da će biti teško, ali sam znao i da sam upravo sam sebi najveći suparnik. Zadovoljan sam rezultatom i sad znam da idem u pravom smjeru. Lani nisam bio fokusiran samo na veslanje, ali ove godine sam sve posložio i očekujem velike stvari - kazao je Damir Martin.


Braća Sinković zauzela su drugo mjesto u svom dvojcu bez kormilara. Svjetski i europski prvaci u "dvojcu bez" prošli su ciljem u vremenu od 6:36.03 minuta, s nešto manje od dvije sekunde zaostatka za pobjednicima iz Srbije, Martinom Mačkovićem i Milošem Vasićem.


- Znali smo da su Srbi brzi, ali su nas ipak iznenadili. Plan je bio da krenemo jako, ali su oni uspjeli pratiti naš ritam i zasluženo su pobijedili - komentirao je Valent Sinković. U Bugarskoj je nastupao i Luka Radonić i osvojio broncu u lakom samcu.
Nakon Plovdiva hrvatska veslačka karavana nastavlja treninge, a od 31. svibnja do 2. lipnja čeka ju nastup na Europskom prvenstvu u Luzernu. I. Liović
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike