Svijet
VLADAJUĆI U VELIKOJ BRITANIJI GUBE POTPORU

Konzervativce će gnjevni birači kazniti na europskim izborima
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Europski izbori bit će teški za vladajuće britanske konzervativce, rekao je u nedjelju njihov ministar obrazovanja Damian Hinds, nakon što je stranka u anketi pala na četvrto mjesto, a nova stranka Brexit izbila na prvo.

Gotovo tri godine otkako se Britanija izjasnila za izlazak iz Europske unije, taj se proces susreće s brojnim teškoćama, a premijerka Theresa May ne uspijeva u parlamentu postići nikakav dogovor, što potiče još veći gnjev britanskih birača. Dosad je postignut slabašan napredak u pregovorima između vlade i oporbenih laburista o tomu na koji način pokušati privesti kraju naizgled nerješivu situaciju među parlamentarnim zastupnicima, a izbori za Europski parlament, koji se u Britaniji održavaju 23. svibnja, biračima će ponuditi novu mogućnost za iskazivanje nezadovoljstva.

Obje bi glavne britanske stranke, duboko podijeljene kada je posrijedi način izlaska iz EU-a, nezadovoljni i gnjevni Britanci mogli ozbiljno kazniti. Konzervativci gube birače koji glasaju za novu stranku Brexit, na čijem je čelu dugogodišnji britanski euroskeptik Nigel Farage.

"Mislim da nitko ne sumnja da će to za nas biti teški izbori... za neke je ljude ovo krajnji trenutak da iskažu nezadovoljstvo i protivljenje", kazao je BBC-ju Hinds.

Rok za provedbu Brexita već je istekao 29. ožujka i postao daleko sjećanje za Britance, no stanovnici te zemlje sve su podjeljeniji. Jedni bi željeli da odmah i bez ikakva dogovora zemlja napusti EU, a drugi se nadaju da će spriječiti Brexit. Prema rezultatima nove ankete, koju je za list Observer provela tvrtka Opinium, novoosnovana Farageova stranka prije održavanja izbora za Europski parlament osvaja 34 posto biračkih glasova, laburisti su na drugome mjestu s 21 posto, liberali na trećem s 12 posto, a Konzervativna stranka pala je na četvrto mjesto s 11 posto glasova.

Dvije najveće britanske stranke ovoga su mjeseca pretrpjele teške udarce na lokalnim izborima, na kojima su birači izrazili razočaranje potpunim zastojem u koji je dospio Brexit. Farage, čijoj bivšoj stranci UKIP mnogi pripisuju da je iznudila referendum o članstvu Britanije u EU-u 2016., formirao je novu stranku u travnju prijeteći da će se obračunati s britanskim političkim čelnicima, koje je optužio da su iznevjerili referendumsku odluku da se iziđe iz Unije. May je bila prisiljena započeti pregovore s oporbenim Laburistima kako bi došla do kompromisa o Brexitu nakon što su zastupnici u parlamentu tri puta velikom većinom odbili njezin dogovor s EU-om o izlasku.

Britanija bi trebala napustiti Europsku uniju u listopadu, ali s parlamentom podijeljenim oko uvjeta, ostaje nejasno kako ili hoće li to učiniti.

Nedavno je Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, izjavio kako i dalje postoji zabrinutost da bi Britanija mogla napustiti Europsku uniju bez sporazuma. On je zatražio od Britanije da iskoristi šestomjerečnu odgodu Brexita za razradu detalja oko svog izlaska iz članstva. U intervjuu za njemačku list Funke Mediengruppe u travnju naveo je dugoročne negativne utjecaje na europsko gospodarstvo ako dođe do Brexita bez sporazuma. "Nadam se da će Britanci iskoristiti to vrijeme, a ne da će ga ponovno potratiti. Ne možemo u nedogled produživati njezin izlazak. Najbolje rješenje za Britance bilo bi da prihvate sporazum o izlasku tijekom dodatnog vremena koje je dogovoreno", izjavio je Juncker. H/D.Pav.
34

posto glasova, prema projekcijama, osvaja novoosnovana stranka Brexit euroskeptika Faragea
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTROŽENE MJERE

U Britaniji rad od kuće i zatvoreni pubovi u 22 sata

2

VISOKE KVALITETE I ČISTOĆE

Nikada dostupniji kokain u Europi

3

SAMIT EU-a ODGOĐEN ZA SLJEDEĆI TJEDAN

Predsjednik Europskog vijeća u karanteni