Regija
KINO SLATINA

Prikazan film "Štafeta smrti"
Objavljeno 12. svibnja, 2019.
SLATINA - Udruga HVIDR-a Slatina u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organizirala je predstavljanje dokumentarnog filma Nade Prkačin "Štafeta smrti". On prikazuje sudbinu 11 gardista koji su u studenome 1991. omogućili civilima iz okupiranih Bogdanovaca da kroz minsko polje dođu do slobodnog teritorija. Smisao filma je podsjetiti na hrabrost branitelja i njihovo žrtvovanje za slobodnu Hrvatsku.


Uz domaćine, predsjednika slatinske HVIDR-e Iliju Nikolića i ravnateljicu POU Slatina Danijelu Fabric Fabijanac, u dvorani su bili predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednici i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, učenici, nastavnici i ravnatelji slatinskih škola, predstavnici Grada i Gradskog vijeća i gosti, stradalnici Domovinskog rata Ivica Jurčan i Viktorin Jurić te zapovjednik obrane Bogdanovaca, pukovnik Damir Radnić.


Nazočnima se obratio Ivica Jurčan, jedan od dvojice danas živih gardista, koji je ostao bez obje noge i bio u logorima.
– Ovaj film je istina, njime bih poručio braniteljima: pišite i govorite, jer svakim danom nas je sve manje. Sve što ste doživjeli napišite na papir, danas-sutra vaše unuče će ga naći i znati istinu. Mladima poručujem da krenu našim stopama, mi smo onda oružjem, a vi morate politikom, napraviti Hrvatsku ljepšom i boljom - rekao je Jurčan. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike