Regija
U CRKVI SV. MIHAELA ARKANĐELA

Koncert Mješovitog zbora i gudačkog orkestra osječkog HNK-a
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Koncert je, rekao je vlč. Josip Antolović, obogaćenje za sve
DONJI MIHOLJAC - Mješoviti zbor i gudački orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održao je u subotu u Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu prigodni uskrsni koncert pod ravnanjem Ante Sladoljeva.
Uz dirigenta, u pripravi koncerta sudjelovali su i koncertni majstor Igor Šimonji te inspicijentica Irena Budak.


Dobrodošlicu Zboru opere s tridesetak pjevača, gudačkom orkestru s dvadesetak svirača, solistima Gabrijeli Škrabal (sopran), Filipu Hozjaku (tenor) i Blažu Galojliću (bariton) te dirigentu Anti Sladoljevu izrazio je zamjenik gradonačelnika Donjeg Miholjca, Tomislav Brusač.


Mješoviti zbor i gudački orkestar koncert su otvorili kantatom "Jesus bleibet meine Freude" (BWV 147) Johanna Sebastiana Bacha, njemačkog skladatelja i orguljaša baroknog razdoblja, čije su skladbe organizirane po BWV brojevima, gdje BWV označava Bach-Werke-Verzeichnis (Katalog Bachovih djela).


U programu je potom izvedeno svih šest stavaka "Mise br. 2 u G-duru" Franza Schuberta (D 167), austijskog skladatelja koji je u kratkom stvaralačkom razdoblju od 18 godina stvorio bogat opus koji se odlikuje romantičnim sadržajem i izrazom. Zbor je, uz pratnju gudačkog orkestra, tako efektno otpjevao stavke Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus i Agnus Dei. U djelima F. Schuberta istaknuli su se solisti Gabrijela Škrabal (sopran), Filip Hozjak (tenor) i Blaž Galojlić (bariton).


Na kraju koncerta u akustičnoj crkvi izvedena je poznata "Stabat Mater", skladba koja tematizira patnju Djevice Marije u trenutku Kristova raspeća.


Duhovni ugođaj približen je laganom, mirnom, nježnom dinamikom koja je dirnula publiku, potičući gromoglasni pljesak izvođačima i dirigentu, koji je vješto manipulirao s velikim izborom tona, koji je prezentiro zbor. Dirigent Ante Sladoljev nije krio oduševljenje publikom te crkvom koja ima savršenu akustiku, ali najviše ljubaznošću domaćina.


- Operni repertoar bio je uobičajen i u program smo uključili duhovne pjesme koje pjevamo u prigodnim koncertima. U crkvi je akustika odlično podržala izvedbu odabranih pjesama. Doček i reakcija publike nadmašili su sva moja očekivanja. Prvo, crkva je bila puna ljudi, a drugo, jako lijepo su reagirali na sve naše izvedbe. Imam samo riječi hvale za donjomiholjačku publiku i organizatore - rekao nam je nakon koncerta dirigent Ante Sladoljev.


Koncertom zbora i gudačkog orkestra osječkog HNK-a zadovoljan je bio i vlč. Josip Antolović, župnik Župe sv. Mihaela arkanđela Donji Miholjac.


- Oduševljen sam izvođačima i koncert je zaista bio obogaćenje za sve koje su odlučili doći u crkvu i subotnju večer provesti uživajući u duhovnim skladbama. Nadamo se da je ovakav koncertni program u crkvi početak kulturnih događanja u našem gradu, a Župa je, kao i uvijek, otvorena za suradnju – istaknuo je vlč. Antolović.
Koncert je organizirao Grad Donji Miholjac, a suorganizatori su bili Turistička zajednica i Župa sv. Mihaela iz Donjeg Miholjca. S.Fridl
Novi koncerti za sjajnu publiku
Posrijedi je zaista bio vrstan koncert s nepretencioznim pristupom, što je rezultiralo i neskrivenim oduševljenjem publike, ali i organizatora. Sretan i zadovoljan bio je i dogradonačelnik Tomislav Brusa, koji je nije krio da je bio malo skeptičan. "Kada smo organizirali koncert, bili smo malo skeptični prema odazivu, pogotovo što se radilo o suboti, kada nije bilo mise i kada ljudi imaju raznorazne privatne planove. Međutim, zbor i gudački orkestar HNK-a iz Osijeka naši su sugrađani prepoznali i odlučili doći na ovaj doista vrhunski koncert. Drago mi je da sugrađani došli u velikom broju i podržali ovaj koncert", rekao je dogradonačelnik Tomislav Brusač, koji je najavio nove koncerte. ‘‘Pripremamo nekoliko koncerata koji će biti održani i u župnoj crkvi, ali i u dvorcu Mailath, koji također ima izvrsnu akustiku, možda i bolju. Koncerti će biti za sve dobi. Potrudit ćemo se da koncertna sezona bude impresivna i da naši sugrađani mogu uživati u predivnim zvucima klasične glazbe‘‘, poručio je dogradonačelnik Tomislav Brusač.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike