Mozaik
PRVI VUKOVARSKI PLOGGING

Fitness trend uz zdrav život
Objavljeno 12. svibnja, 2019.
Cilj akcije bio je potaknuti građane na boravak u prirodi i brigu za okoliš

Gimnazija Vukovar u okviru svojih aktivnosti kroz projekt Škola ambasador Europskog parlamenta i Ekoškolu organizirala je 1. vukovarski plogging pod nazivom Uz gimnazijalce s ploggingom do zdravog uma, tijela i čistog okoliša. Ovaj fitness trend uz zdrav život brinuti o okolišu u zajednici u kojoj živimo potaknulo je nekoliko učenika Gimnazije Vukovar uz nositeljice navedenih programa, profesorice Natašu Vinković i Kristinu Kristek te Ivanu Maletić, zastupnicu u Europskom parlamentu. Inicijativi su se i u organizacijskom dijelu i kao podrška pridružili i brojni nastavnici Gimnazije Vukovar te građani Vukovara - ističe ravnateljica Gimnazije Vukovar, Giana Marović Zeko.


Ideja je bila trčanje, uz povremeno zastajkivanje te prikupljanje otpada na putu. Cilj akcije bio je potaknuti građane na zdrav život, rekreaciju, boravak u prirodi i brigu za okoliš te tako istaknuti važnost preuzimanja odgovornosti u zbrinjavanju i recikliranju otpada.


Nakon okupljanja svaki je sudionik dobio naljepnicu s brojem, vrećicu za smeće i rukavice. Sudionici su bili raspoređeni u tri rute (žutu, plavu i zelenu) te su prateći učenika voditelja rute trčali i skupljali otpad na koji su naišli. Rute su bile duge oko 5 km i pokrile su šire središte grada Vukovara. Neki su sudionici odabrali šetnju gradom te uz uživanje u sunčanom danu usput prikupili otpad i tako dali svoj prinos akciji.


Nakon sat vremena polako su se vraćali vrijedni trkači s vrećama punima smeća. Slažući vreće jednu pokraj druge ispred štanda privukli su pozornost brojnih građana, koji su pohvalili njihovu inicijativu. Brojka od 104 sudionika ukazuje da su vukovarski gimnazijalci i ostali građani prepoznali važnost akcije i dolaskom i sudjelovanjem na ploggingu dali svoj prinos za čišći i ljepši Vukovar.


Zahvaljujući brojnim suradnicima - Grad Vukovar, Sportski objekti grada Vukovara, Komunalac, Proni, Mirovna grupa mladih Dunav, Europski dom Vukovar i dr., koji su prepoznali inicijativu i donirali brojne poklone, održana je nagradna igra u kojoj su pomogle odbojkašice Ženskog odbojkaškog kluba Enna Vukovar i vukovarski veslač Luka Kolar razveselivši vrijedne sudionike.


Iako se grad Vukovar može pohvaliti čistoćom, ova je akcija pokazala da trebamo neprestano raditi na održavanju čistoće okoliša i da nam ne treba biti teško sagnuti se i pokupiti otpad kada ga vidimo u prirodi. Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Komunalcem, koji je osigurao gimnazijalcima vrećice za smeće i odvoz otpada, akcija je pokazala da se zajedništvom grad Vukovar može učiniti još ljepšim i boljim mjestom za život.
Iako mladi, vukovarski su gimnazijalci vlastitim primjerom pokazali svojim sugrađanima kako je važno voditi brigu o svom zdravlju i o svom okolišu te da su sposobni organizirati uspješnu akciju i time položiti test građanske kompetencije koja je u obrazovnom sustavu sve više u fokusu.


Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike