Mozaik
6. SLAVONSKI OLDTIMER RALLY U VINKOVCIMA

Zadivili ljubitelje starih
automobila i motocikala
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Više od 80 automobila i motocikala iz klubova iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije

Ljubimci na četiri i dva kotača, nadaleko popularni oldtimeri, provozali su se ulicama Slakovaca, Vinkovaca, Drenovaca i Gunje u sklopu 6. Slavonskog oldtimer rallyja, a u odličnoj organizaciji Oldtimer kluba ‘‘Stari sjaj ‘‘ iz Vinkovaca.


Stare automobile i motocikle Vinkovčani su mogli pogledati izložene u središtu grada, nakon čega su se sudionici uputili na vožnju trasom dugom 60 kilometara, a zadnja destinacija bila je Gunja, koja ove godine obilježava pet godina od katastrofalnih poplava. Na 6. Slavonskom oldtimer rallyju sudjelovalo je više 80 sudionika iz nekoliko oldtimer klubova iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije.


‘‘Posebno bih istaknuo da nam je krajnja destinacija Gunja jer svaki Slavonski oldtimer rally do sada je imao cilj promovirati ne samo Vinkovce nego i ostala mjesta naše županije. Kroz našu vožnju dugu 60-ak kilometara, svi naši gosti, koji su nam došli iz Hrvatske i inozemstva, mogli su pogledati ljepote ovoga kraja. Ove smo godine uspjeli skupiti oko 40 motocikala i isto toliko automobila te moram reći da se mogu vidjeti uistinu krasni primjerci. Recimo, tu je jedan NSU motocikl iz 1935. godine, dakle još iz doba prije Drugog svjetskog rata, ali i vrlo stari automobili, kao što su na primjer Ford Taunus i Mercedes Ponton iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Zahvaljujemo Općini Gunja i Stari Jankovci, a posebno našem Gradu Vinkovcima i Turističkoj zajednici grada Vinkovaca koja nam je puno pomogla oko same organizacije‘‘, rekao je Tomislav Šunjić, predsjednik Oldtimer kluba ‘‘Stari sjaj‘‘ Vinkovci.


Kad govorimo o organizatoru, Oldtimer klub ‘‘Stari sjaj‘‘ Vinkovci osnovan je u ožujku 2011. godine, a glavni razlog osnivanja bio je okupljanje zaljubljenika i kolekcionara starodobnih vozila, kao i očuvanje tehničke baštine na području Vukovarsko-srijemske županije. Prvi i jedini klub takve vrste je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a trenutačno okuplja više od 50 članova. Članovi kluba posjeduju vrlo zanimljivu kolekciju starodobnih automobila i motocikala, a mnogi su nedavno prvi put, nakon dužeg vremena i restauracije, postavljeni na cestu i čekaju ih susreti i izložbe diljem regije. Zanimljivo je da su u travnju 2012. godine postali i trideseta članica Hrvatskog oldtimer saveza, koji je pak član međunarodne udruge za očuvanja starodobnih vozila FIVA, koja propisuje pravilnik o kategorizaciji i vrednovanju starodobnih vozila i nalaže stroga pravila očuvanja tehničkih tvorevina.


Ono što je svakako posebnost ovog 6. Slavonskog oldtimer rallyja bila je ekipa vozača iz Oldtimer klub ‘‘Međimurje‘‘ iz Čakovca koji su bili najbrojniji, a došlo ih je čak 17 u svojim prepoznatljivim majicama te su bili najveselija ekipa ovog tradicionalnog druženja.


- Naš klub postoji gotovo 20 godina i možemo reći da smo najpoznatiji klub u Hrvatskoj, imamo jako puno članova, no oni svake godine pristižu. Na ovu lijepu manifestaciju došli smo s puno naših motora i automobila, kako mnogi dolaze u Čakovec, željeli smo se odužiti dolaskom u Vinkovce. Mnogi nikada nisu bili u Vinkovcima na ovakvom oldtimer druženju, stoga smo došli u velikom broju, a prema viđenome, možemo reći da smo više nego oduševljeni - rekao je Josip Merlak iz Oldtimer kluba ‘‘Međimurje‘‘ Čakovec.


Lijepo i sunčano vrijeme izmamilo je mnoge građane Vinkovaca da razgledaju stare ljubimce na četiri kotača, kao i motocikle, te da još jednom vide kako je to nekada bilo. Cilj i svrha same manifestacije, kao i svih ovih godina, bile su promoviranje tehničke kulture i starih vozila.
Na početku programa u Vinkovcima zaplesale su Mažoretkinje Općine Nuštar, koje nisu propustile priliku kako bi se na kraju fotografirale uz ljubimce na četiri kotača.


Mario Kokaj
Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike