Kultura
OTOK DRUGI PUT DOMAĆIN KAZALIŠTIMA I GLUMCIMA

26. festival glumca: Glumac pred publikom stvara svjetove
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Potočnjak: Domaćin se mora brinuti da je publici dobro. To je za mene čast. Mislim da nas čeka lijep festival. Jako se radujem

Predstavom Renea Bitorajca Samo preko njega mrtvog otvoren je 26. festival glumca. Drugi je to put da je Grad Otok domaćin pa se gradonačelnik Josip Šarić nadu da će ove godine biti bolje nego prošli put, u jeku poplava.


Glumac izlazeći pred publiku ima čast i užitak stvaranja svjetova. I upravo taj glumac, čovjek koji pred gledateljima donosi neki drukčiji svijet ili sliku društva, bit je ovoga festivala, jedinstvenoga upravo po tom što na njemu glumci biraju predstave, glumci su članovi ocjenjivačkoga suda i domaćini festivala. Festival glumca slavlje je glumačke umjetnosti i glumačkog postojanja.


- Domaćin se mora brinuti da je publici dobro i to je za mene čast. Mislim da nas čeka lijep festival i jako mu se radujem - rekao je Žarko Potočnjak, ovogodišnji domaćin, podsjetivši kako je prvi domaćin Festivala glumca bio veliki Fabijan Šovagović, a nakon njega i brojni drugi velikani hrvatskog glumišta.


Predsjednica HDDU-a Perica Martinović istaknula je da je ovo godina u kojoj HDDU slavi 100 godina od osnutka.


- U početku su to bile manje predstave, između toga padale su granate, sada je to već respektabilan festival koji raste, nadamo se da će dobiti okvire nacionalnog festivala.


Prema riječima doc. dr. sc. Ive Hraste Sočo, pomoćnice ministrice kulture, Festival glumca posebna je manifestacija koja je posvećena isključivo glumcu.


- Ministarstvo kulture prati Festival glumca od početka, a veseli me to što se nakon pet godina ponovo vidimo u Otoku. Glumci su u središtu zbivanja, oni su domaćini, izbornici, članovi žirija, dobivaju nagrade i onda je razumljivo da vole doći na Festival glumca - rekla je Iva Hraste Sočo.


Na otvorenju, koje je vodila glumica Matea Marušić, okupljenima su se obratili i izaslanica vukovarsko-srijemskog župana Marija Budimir te predsjednik Festivalskoga odbora Joško Ševo.


Ove je godine dodijeljena i trijenalna Nagrada za najbolji kazališni plakat. Ocjenjivački sud (Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković) razmotrio je 29 prijavljenih te jubilarnu, petu Nagradu dodijelio Antoniju Doliću za plakat predstave Ljudski glas ZeKaeMa. Posebnu pohvalu dobio je plakat predstave Pepeljuga Gradskoga kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci.


U devet dana pozornice u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku bit će žarište kazališnoga života. Bit će izvedeno 15 predstava za odrasle i dvije za djecu. Prvi će put Festivalsko vijeće dodijeliti Nagradu Zvonimir Torjanac te Nagradu Ivo Gregurević.
Uz Dan domaćina, Misu za glumce, Glumačko sijelo i Susret akademija, Festival će ugostiti predstavu Zijaha Sokolovića Lijevo desno glumac, glumačku večer Enesa Kiševića i predstavljanje knjige Mire Perić. U znak sjećanja na Ivu Gregurevića, 17. svibnja okupljanje je u Donjoj Mahali. N.Vek./M.K.
Najčitanije iz rubrike