Osijek
DANI OTVORENIH VRATA EU FONDOVA

Slavonske županije i Grad Osijek približili građanima EU fondove
Objavljeno 11. svibnja, 2019.

Osijek je u subotu bio jedan od četiriju hrvatskih gradova domaćina manifestacije Dani otvorenih vrata EU fondova, koju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira i u Zagrebu, Rijeci i Splitu kako bi javnosti i institucijama još više približilo značaj europskih fondova.

​Građanima su se na glavnom osječkom trgu predstavile javne ustanove županijske razvojne agencije iz pet slavonskih županija te Grad Osijek. A koliko su europski fondovi značajni za Slavoniju i cijelu Hrvatsku objasnio je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić prilikom otvaranja manifestacije na Trgu Ante Starčevića.

- To se vidi upravo u ovoj županiji, cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj, jer više od 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj trenutno se financira iz europskih fondova. Osječko-baranjska županija jedna je od najboljih s ugovorenih oko tri i pol milijarde kuna vrijednih projekata. Jako puno se gradi, najbolja je u projektu Slavonija i među najboljima u energetskoj obnovi te projektu "Zaželi" - kazao je Jelić. Župan Ivan Anušić istaknuo je kako Osječko-baranjska županija i njezina županijska razvojna agencija prednjače prema broju projekata i količini sredstava koje povlače kroz europske fondove. Vodeća je županija po broju projekata energetske obnove te jedina županija koja je prijavila i trenutno realizira projekt "Zaželi". Župan je poručio: "Fondovi EU-a mogu promijeniti Hrvatsku, ali ne sami od sebe."

- Ako imamo spremne projekte, viziju i strategiju razvoja, možemo učiniti puno. Nažalost, još uvijek smo u nepovoljnom položaju jer smo u nepravedno raspoređenoj statističkoj regiji s Gradom Zagrebom zbog čega istoku Hrvatske godinama uvjeti povlačenja sredstava ne idu naruku. To će se uskoro promijeniti, a mi ćemo za novu financijsku perspektivu i statističku podjelu imati pripremljeno još više kapitalnih projekata od iznimne važnosti za našu županiju – rekao je župan Anušić.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš istaknula je da je od pet godina članstva RH u Europskoj uniji Grad Osijek s 82 milijuna eura prvi u Hrvatskoj prema ugovorenim projektima među jedinicama lokalne i regionalne samouprave. J. Pejaković

Najčitanije iz rubrike