Zdravlje
ZDRAVSTVENI RIZICI

Stres i nekvalitetan san smrtonosni za visokotlakaše
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Ako ste na poslu pod stresom, spavanje može pomoći da se od toga oporavite

Stresan posao u kombinaciji s nekvalitetnim snom povezan je s trostruko većim rizikom od kardiovaskularne smrti kod zaposlenika s visokim krvnim tlakom, zaključili su znanstvenici.

Otprije je poznato da stres povezan s poslom ne čini dobro organizmu, kao i nekvalitetan san. I stres i premalo sna sami po sebi nose sve vrste zdravstvenih rizika, ali za ljude koji boluju od hipertenzije ta je kombinacija još opasnija.

Kod visokotlakaša koji loše spavaju i pod stresom su na poslu rizik od kardiovaskularne smrti trostruko je veći, pokazalo je novo istraživanje, objavljeno u stručnome časopisu European Journal of Cardiology, a prenosi portal TreeHugger.

"Ako ste na poslu pod stresom, spavanje bi vam moglo pomoći da se od toga oporavite. Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a kada su u kombinaciji s hipertenzijom, učinak je još toksičniji", rekao je jedan od autora studije Karl-Heinz Ladwig iz njemačkog Centra za istraživanje okoliša i zdravlje i Medicinskog fakulteta Tehničkog sveučilišta u Muenchenu.

Ovo je prva studija koja je istražila na koji način stres na poslu i loš san pridonose preuranjenoj smrti od kardiovaskularnih bolesti kod zaposlenika s visokim tlakom.

Studijom je bilo obuhvaćeno 1959 zaposlenika u dobi od 25 do 65 godina. Svi su imali hipertenziju, ali se kod njih nisu razvile kardiovaskularne bolesti ni dijabetes. U usporedbi s onima koji nisu obavljali stresan posao i dobro su spavali, kod osoba s oba rizična čimbenika evidentirana je trostruko veća vjerojatnost od srčane smrti.

Kod osoba opterećenih stresom na poslu zabilježen je 1,6 puta veći rizik od preuranjene smrti, a kod osoba s poremećajem spavanja bio je 1,8 puta veći. Definicija stresa na poslu je zanimljiva: visoko zahtjevan posao i mala kontrola. Drugim riječima, radna mjesta na kojima su velika očekivanja, ali djelatnici nemaju ovlasti za donošenje odluka. "Ako imate visoke zahtjeve ali i veliku kontrolu, što znači da možete donositi odluke, to može biti čak i pozitivno za zdravlje", rekao je Ladwig. "No štetno je ako ste zarobljeni u stresnoj situaciji koju ne možete promijeniti."

Kao definicija lošeg sna navode se problemi s uspavljivanjem i održavanjem kontinuiteta spavanja. "Održavanje kontinuiteta spavanja najčešći je problem kod ljudi koji imaju stresan posao", rekao je Ladwig. "Oni se bude u 4 sata ujutro kako bi išli u zahod i vraćaju se u krevet razmišljajući o tome kako riješiti neke stvari na poslu."

"Svako od tih stanja samo je po sebi rizičan čimbenik... a jedan povećava rizik od drugog. Fizička aktivnost, zdrava prehrana i strategije opuštanja važni su jednako kao i snižavanje visokog tlaka lijekovima ako su oni potrebni", istaknuo je Ladwig.

Hina
Kao definicija lošeg sna navode se problemi s uspavljivanjem i održavanjem kontinuiteta spavanja
Možda ste propustili...