Zdravlje
SUNČANJE I MOGUĆI RIZICI ZAŠTITE

Štetne kemikalije u kremama za sunčanje
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Prije su se kreme za sunčanje koristile u manjim količinama, obično samo na godišnjem odmoru

U krvotoku završava mnogo veća količina aktivnih sastojaka iz krema za zaštitu od sunčevih zraka nego što je propisano aktualnim smjernicama Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), što zahtijeva dodatne studije zbog sigurnosti zdravlja, objavilo je to američko regulatorno tijelo.

Kreme za sunčanje, koje bi trebale zaštititi kožu i spriječiti nastanak opeklina od sunčevih zraka, sadrže velike količine štetnih kemikalija, koje povećavaju rizik od razvoja raka i ostalih bolesti.

Iznad razine
Manja studija, provedena na 23 dobrovoljca, pokazala je da neke kemikalije u krvotok ulaze nakon samo jednog dana korištenja i to u mnogo većim količinama nego što je propisao FDA. Riječ je o uobičajenim sastojcima krema za zaštitu od sunca, poput avobenzona, oksibenzona, ekamsulea i oktokrilena.Pokazalo se da su koncentracije navedenih kemikalija daleko iznad razine od 0,5 nanograma po mililitru (ng/mL) kreme, zbog čega FDA traži dodatna ispitivanja sigurnosti.

U skladu s preliminarnom studijom Centra za procjenu i istraživanje lijekova (CDER), koji djeluje u sklopu Agencije za hranu i lijekove, koncentracija četiriju sastojaka krema za sunčanje u krvi povećava se nakon svakodnevne upotrebe, a u organizmu se zadržava najmanje 24 sata nakon korištenja.

Istraživanje, čiji su rezultati u ponedjeljak objavljeni u stručnome časopisu JAMA, pokazalo je da bi proizvođači trebali dodatno istražiti četiri spomenute kemikalije prije nego što se proglase "potpuno sigurnima i učinkovitima".

Znanstvenici ni u kojem slučaju ne preporučuju prestanak korištenja krema za sunčanje, naprotiv, i dalje savjetuju zaštitu od UV zraka, no smatraju da bi bilo dobro obaviti dodatna istraživanja kako bi se utvrdio stupanj sigurnosti navedenih sastojaka.

"Treba provesti dodatna istraživanja da bi se potvrdile naše sumnje i da bi se ustanovilo ima li stvarnih zdravstvenih implikacija jer koža upije određene sastojke‘‘, rekao je dermatolog David Leffell sa Sveučilišta Yale i glasnogovornik Američke akademije za dermatologiju.

Svakodnevna primjena
‘‘Nije nova vijest da koža brzo upija kreme koje na nju stavljate‘‘, rekao je Scott Faber, potpredsjednik Radne skupine za zaštitu okoliša (EWG). ‘‘Ovim istraživanjem FDA samo želi upozoriti proizvođače krema za sunčanje da trebaju provesti detaljnija istraživanja kako bi se ustanovilo je li takva kemijska apsorpcija opasna za zdravlje korisnika‘‘, dodao je.

"Prije su se kreme za sunčanje koristile u manjim količinama i rjeđe, obično samo za vrijeme boravka na godišnjem odmoru, pri izlaganju suncu na moru ili na planinama, no u posljednjih se dvadesetak godina situacija promijenila", kazao je kemičar David Andrews iz EWG-a. "Naime, danas se nerijetko preporučuje svakodnevna primjena krema za zaštitu od sunčevih zraka, posvuda po tijelu, zbog čega FDA traži dodatna ispitivanja sigurnosti tih sastojaka‘‘, pojasnio je.

Godinama se proizvođači krema za zaštitu od sunca odupiru zdravstvenom ispitivanju njihovih sastojaka, a sada FDA predlaže da se to konačno obavi kako bi se oni koji zadovoljavaju zadane kriterije održali na tržištu, kazao je Andrews.

Udruga trgovaca, koja djeluje pod nazivom Personal Care Products Council, upozorava na ograničenja takvog istraživanja te smatra da bi ono moglo još više zbuniti potrošače.H
Možda ste propustili...

NAPREDAK TEHNOLOGIJE U MEDICINI DONOSI DUGOROČNA RJEŠENJA

Što je problem suhog oka?

IZOFLAVONI VRSTA SU FITOESTROGENA, TAKOZVANIH BILJNIH ESTROGENA

Fitoestrogeni (ne) ublažavaju menopauzu

POSTOJI NEKOLIKO PROVJERENIH NAČINA DA PREHLADU “SASIJEČETE U KORIJENU”

Prehlada u prosjeku “obori” odrasle triput godišnje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTOJI NEKOLIKO PROVJERENIH NAČINA DA PREHLADU “SASIJEČETE U KORIJENU”

Prehlada u prosjeku “obori” odrasle triput godišnje

2

NAŠ BIOLOŠKI SAT ODREĐUJE NA KOJI ĆEMO NAČIN REAGIRATI NA LIJEKOVE

Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka imaju mnogo bolji učinak uzimaju li se prije spavanja

3

STUDIJA BOLESTI SRCA

Perite zube često kako biste imali što zdravije srce