Sport
LOKOMOTIVA - OSIJEK

Dino Skender i Osječani danas moraju biti hrabri, to je jedini stav koji može donijeti pobjede i uspjeh
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Bijelo-plavi u borbi za Europu napokon moraju pobjeđivati i u gostima

Susret protiv Lokomotive za nogometaše Osijeka nova je meč-lopta u borbi za plasman Europu. To je jedna od utakmica u kojoj definitivno ni jedan od suparnika nema status favorita. Pokazale su to prijašnje međusobne utakmice Lokomotive i Osijeka koje su uvijek bile vrlo tvrde i neizvjesne, a ova će biti jedna od najnezahvalnijih kada je prognoza u pitanju.


Osijek ima velikih problema na gostovanjima, a ni Lokomotiva, sudeći prema rezultatima u posljednje vrijeme, nije u nekakvoj bajnoj formi. I baš u tome je cijela priča tog okršaja. Sudarit će se dvije momčadi koje iz te utakmice mogu jako puno dobiti, ali i izgubiti. Osijek je, naoko, u boljoj poziciji, ali, kao i "lokose", zanima ga samo pobjeda. Veliki je to izazov za oba trenera koja nisu baš sklona nekakvom riziku.

Bez kalkulacija

Ovog tjedna svjedočili smo u Ligi prvaka koliko hrabar nastup mogu donijeti sportska čuda. Naravno, nije ista razina nogometa, ali može biti ista priča prilagođena u uvjete HNL-a. Osijek je definitivno pred zidom, ali bili su i Liverpool i Totttenham, pa su ga srušili. E sad u Kranjčevićevoj bijelo-plavi trebaju srušiti svoj "zid". Loši su bili protiv Istre 1961 i Slaven Belupa, ali su itekako još živi u europskoj utrci, ali sad je trenutak u kojem trebaju pokazati od kakvog su materijala napravljeni. I momčad i trener Dino Skender. Igrači su dobro plaćeni kako bismo pričali o nekakvom pritisku, a Skender je došao da se nešto promijeni. Dosad je to bilo "li-la" i jako dobro, ali i loše. E, sad je došao trenutak istine. Osijeku treba jedan ozbiljan rezultat, a to je samo pobjeda u Kranjčevićevoj. Temelji postoje. Ako se moglo dobiti Dinama, onda je svaka druga priča suvišna. Samo je pitanje kakav će Osijek biti, onaj iz Pule i Koprivnice ili iz susreta protiv najjače hrvatske momčadi. "Bed" je u tome što ni sam Skender to ne može znati.


- Mislio sam nakon utakmica protiv Dinama kako smo došli do nekog standarda ispod kojeg nećemo ići. No, utakmica u Koprivnici nas je prizemljila. Oscilacije u našim nastupima su primjetne i od toga ne bježim, no vjerujem kako ćemo pronaći snagu za novi uzlet. On se dogodio u prvim utakmicama kada sam sjeo na klupu, nakon toga smo spušteni na zemlju u Puli, pa smo se digli u utakmicama protiv Dinama, koje su nas jako ispraznile u psihološkom i energetskom smislu. Vjerujem kako smo se sad oporavili - kaže Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.


Borba za Europu iznimno je neizvjesna, pa se otvaraju brojne kombinacije u preostalim utakmicama. Osijek još uvijek sve drži u svojim rukama, ali kako bi tako i ostalo, trebaju mu bodovi s gostovanja.


- Kalkulacije nam neće pomoći. Ne želim se opterećivati matematikom jer me samo zanima kako ćemo izgledati na terenu. Nakon Koprivnice nemamo pravo na velike najave. Moramo biti bolji, a ako želimo pobijediti Lokomotivu, trebamo biti na razini igre koju smo pružili protiv Dinama - kaže trener bijelo-plavih.


Dobro zvuči, ali kalkulacije nisu uvijek samo stvar o kojoj se priča prije utakmice. Ima nešto i u pripremi. Skender se slaže s mišljenjem kako od momčadi traži drukčiji pristup kod kuće i u gostima.


- Želimo igrati isto kod kuće i u gostima, ali očito je kako u tome postoje oscilacije. Utakmicu u Koprivnici neću uzimati za primjer. Uvjeren sam kako je to bio samo loš dan. Takve se stvari događaju i nadam se kako se više neće ponavljati. Takvi se dani uvijek mogu dogoditi, samo da ih ne bude puno - smatra Skender.
Laszlo upitan

Skender nije kockar i zato ne trebao očekivati "ludi" Osijek u Kranjčevićevoj. I to neće biti pogrešan izbor jer Lokomotiva je momčad koja ima najjaču tranzicijsku igru u HNL-u ne računajući Dinamo. Formula je jasna, ako se moglo "ubiti" Dinamovu kontru, onda se to može učiniti i Lokomotivi.


- Važna će biti reakcija nakon izgubljene lopte. Prva je ideja da takvih situacija ne bude puno, ali kad se dogode, moramo biti jaki u kontrapresingu. Lokomotiva je brza i pokretna momčad, ali ne bih previše govorio o njima. Važno je kakvi ćemo biti mi, a to se prije svega odnosi na to da budemo opasniji u ofenzivi u odnosu prema susretu protiv Slaven Belupa - kaže Skender.


Jedna od ključnih stvari u ostvarivanju tog cilja je stanje Laszla Kleinhesilera. Mađar nije mogao pomoći suigračima u Koprivnici i to se itekako osjetilo na terenu. On je čovjek koji pravi razliku, a njegov je nastup u Kranjčevićevoj još uvijek pod znakom pitanja zbog ozljede.


- Još nismo sigurni hoće li moći zaigrati. Nije treinrao pod punim opterećenjem, ali smo uvijek optimisti. Nadamo se kako će biti spreman jer on donosi razliku na terenu. No, ako ne bude mogao, tu je Domagoj Pušić - kaže Skender, pa dodaje:


- Imali smo uspone i padove u ovom kratkom razdoblju otkako sam trener. Međutim, u ovoj situaciji nije važno koliko bolno padneš, nego kako ustaneš. Krenuli smo odlično, pa smo pali u Puli, pa smo se uzdignuli u susretima s Dinamom. Koprivnica nas je opet prizemljila, pa vjerujem kako ćemo sad reagirati na jednako kvalitetan način kao nakon poraza od Istre 1961.
Sastav? Manje je važno, sve se svodi na to što će Skender poručiti ljudima koje izabere za početak utakmice. Osijek nema što čekati, od prve minute treba pokazati kako je došao po tri boda, a sve ostalo može i ne mora biti u njegovim rukama. "Sa štitom ili na njemu." Tako se treba vratiti iz Kranjčevićeve...


Dalibor Keler
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike