Novosti
SUKOB GRMOJE I JANDROKOVIĆA

Plenković: Primitivizam koji Most pokazuje u raspravama je kontinuitet
Objavljeno 10. svibnja, 2019.

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja poručio je da se ne namjerava ispričati predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, kojega je u raspravi u četvrtak navečer nazvao "njonjom" jer, prema njegovu mišljenju, to nije uvreda, nego karakteristika, kao da ni on sam ne očekuje Jandrokovićevu ispriku koji mu je kazao da je "malo reći da je smeće", nego se, kaže, može samo osjećati ponosno. Istaknuo je da ne može ostati miran na izdaju nacionalnih interesa.


Grmoja se na konferenciji za novinare osvrnuo na svađu s HDZ-om i Jandrokovićem nakon što su vladajući odbili dva Mostova prijedloga - o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa i izmjeni Zakona o gradnji kojima bi se teleoperatorima uvela obveza ishođenja građevinske dozvole za gradnju baznih stanica. Grmoja je HDZ-ovce nazvao izdajicama, a da HDZ to boli, tvrdi, dokazuje i to što je s web-stranice Sabora uklonjena tema njegove konferencije za novinare „Domoljubi su ponovno izdali Hrvatsku“. "Rekli smo ono što je odavno trebalo biti rečeno u Saboru i nikad nisam dobio više poruka potpore jer sam im, nakon što je HDZ odbacio dva prijedloga koji idu u koristi građana i štite nacionalne interese, rekao sve ono što je istina“, naglasio je politički tajnik Mosta, najavivši da će nastaviti govoriti istinu i prokazivati HDZ.


"Kako drukčije nazvati ljude koji su odbili izglasati isključivi gospodarski pojas nego izdajnicima, pogotovo ako znamo da je Europska komisija u analizi 2013. godine utvrdila da gubimo oko 160 milijuna eura godišnje zbog neproglašenja isključivog pojasa“, poručio je Grmoja.


Premijer Andrej Plenković žestoko je odgovorio zastupnicima Mosta nakon što su ga novinari pitali da komentira svađu Grmoje i Jandrokovića. "Stupanj primitivizma koji Most pokazuje na svakoj praktički iole živahnijoj raspravi jedan je kontinuitet. I to najbolje govori o njima, ljudi to vide, prepoznaju, tu nema nikakvih dilema", kazao je premijer. "Siguran sam da će zastupnici Mosta prionuti i u gradnju umjetnih otoka i da će onda svu ovu energiju koju oni dezinformacijama plasiraju u Sabor umjesto energije valova i mora iskoristiti da popune sve one sadržaje koje u odnosu na ZERP daje IGP (isključivi gospodarski pojas)", rekao je Plenković. Odgovorio je time na pitanje kako objašnjava da je i on imao ranije ušao u sukob s Grmojom, a sada je "živce izgubio" i predsjednik Sabora, te je li stvar u Grmoji ili u temama koje on otvara prema HDZ-u.
Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u petak je ocijenio, komentirajući novinarima razmjenu uvreda između Grmoje i Jandrokovića, da takvo ponašanje nije uobičajeno u Saboru. "Nogometnim rječnikom rečeno, to bi bilo za žuti karton jednome i drugome, ali ako bi se smirila situacija, ne bi se vadili crveni", poručio je Bauk. "Nije uobičajeno u Saboru nazivati ljude nadimcima, a nije ni dobro za cjelokupnu političku kulturu u Hrvatskoj", rekao je Bauk. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike