Novosti
U OTOKU SKUP O PODUZETNIČKIM ZONAMA

Isplati se investirati u slavonske županije
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Horvat: Dovedite kvalitetne investitore i neka iz retorike izbacimo one priče o minimalnim plaćama i nezadovoljnim radnicima

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s gradom Otokom organiziralo je u Otoku konferenciju o poduzetničkim zonama na području pet slavonskih županija - Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj, pod nazivom "Slavonija, mjesto vaše investicije". Osim potencijalnih ulagača i poduzetnika koji već posluju u Slavoniji otočkom skupu nazočili su i predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Zagrebu.


Organizatori kažu kako u izgradnji gospodarstva koje je inovativno i konkurentno, temeljeno na investicijama u proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti, Ministarstvo gospodarstva veliki dio svojih aktivnosti usmjerava na promicanje investicijskih potencijala Hrvatske, kao i na promicanje različitih mjera, poticaja i potpora za ulaganja te pri tome razvija dijalog s jedinicama lokalne i područne samouprave, kako bi se unaprijedio odnos prema investitorima te stvorilo povoljnije poduzetničko i investicijsko okruženje.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat podsjetio je kako u Hrvatskoj ima 200 poduzetničkih zona koje se u ovom trenutku opremaju, a u pet slavonskih županija ih je 51 u kojima posluje 310 poduzetnika i zapošljava gotovo 5000 osoba.


- Cilj je ove konferencije potencijalnim investitorima na jednom mjestu pokazati potencijale poduzetničkih zona, prezentirati ključne informacije o poticajnim mjerama na nacionalnoj i lokalnoj razini i poduzetničke zone - lokacije budućih investicija. Dovedite kvalitetne investitore i neka već jednom iz retorike izbacimo one priče o minimalnim plaćama i nezadovoljnim radnicima. Imamo 5,5 milijardi kuna vrijednih projekata, a do kraja ove ili početkom sljedeće godine dolazi 2,3 milijarde iz strukturnih fondova EU-a za inovacije. Razgovarali smo s mogućim investitorima u Izraelu, Americi, Kini kako bi povukli novac i od privatnih investitora - rekao je ministar Horvat dodajući kako će ulagati i u drvoprerađivačku industriju, ali na novi način uvođenjem novih tehnologija te da s ovog skupa valja poslati poruku kako se isplati ulagati u pet slavonskih županija.


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako treba činiti sve za prosperitet poduzetničkih zona i da je dobro što se ovakav skup održava u Otoku, a ne samo u velikim gradovima kao do sada.


- Ministarstvo poljoprivrede ulaže ne samo u poljoprivedu već financira i preradu mesa, primjerice, i trudimo se da ulaganja u Slavoniju budu što veća - rekao je Tolušić dodajući kako se nada da će poduzetnici pronaći razlog za ulaganje u Slavoniji.
U sklopu konferencije održani su zanimljivi paneli o tome kako poduzetničke zone utječu na gospodarske pokazatelje gradova i općina u kojima su osnovane te su predstavljeni i investitori koji su uspješno proveli svoje projekte na tom području.


Miroslav Flego
PRIVLAČNO ODREDIŠTE ZA ULAGANJA
Josip Šarić, gradonačelnik Otoka i inicijator ovog okupljanja poduzetnika, predstavio je otočku poduzetničku zonu, ali i ostale u svih pet slavonskih županija.

"Otvoreni smo za nova znanja i tehnologije kroz projekte u IT sektoru i kontinentalni turizam. Na ovoj konferenciji želimo predstaviti Slavoniju kao privlačno odredište za ulaganje i poduzetničke zone koje su važan instrument osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja i zapošljavanja", rekao je Šarić. Naglasio je i kako je Grad Otok prije dvije godine imao proračun od 17, a danas od 71 milijun kuna, dok je u razvoj grada do sada uloženo ukupno 238 milijuna kuna.