Novosti
MINISTROVA IMOVINSKA KARTICA

Tomislav Tolušić: Pogriješio sam oko upisa nekretnine
Objavljeno 10. svibnja, 2019.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak je priznao da je pogriješio oko upisa nekretnine, odnosno kuće, u svoju imovinsku karticu, najavivši da će, čim dobije odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema njoj i postupiti. Istaknuo je da kuću gradi godinu i pol dana, da je sve bilo prijavljeno i apsolutno vidljivo te da će, čim dobije odluku Povjerenstva, prema njoj i postupiti, "da ne bih ponovno nešto u svemu tome pogriješio".


Upitan kako se dogodilo da je procijenio tako nisku cijenu zemljišta (115.000 kuna), a poslije ga prodao trostruko skuplje (450.000 kuna), odgovorio je da je tu građevinsku parcelu za 115.000 kuna kupila njegova supruga 2015., kada još nisu bili u braku, pa nije ni unesena u njegovu imovinsku karticu. Unesena je, kaže, kad su stupili u brak, 2017., i to na temelju cijene po kojoj je i kupljena, odnosno 115.000 kuna, pa je takva cijena i navedena u njegovoj imovinskoj kartici. Tu je parcelu, dodaje, kupila osoba koju nikad nije vidio, kojoj je očito bilo u interesu spojiti ju sa svojim parcelama. Upitan kako to da je toj osobi ta parcela toliko puno značila da ju je kupila za trostruko više novca, Tolušić je odgovorio kako to treba pitati tu osobu. "Meni je drago da je to netko kupio za te novce, iskreno. Je li to 2015. vrijedilo više, smatram da nije, a drago mi je da se to prodalo za te novce", rekao je. Naglasio je kako "apsolutno i odgovorno" može tvrditi da nije bilo nikakvog pogodovanja tvrtki Građevinarstvo Horvat, koja mu je gradila kuću, s obzirom na to da je u vrijeme dok je on bio virovitičko-podravski župan ta tvrtka poslovala sa Županijom. "U mojih nešto više od osam godina mandata surađivali smo s gotovo svim građevinskim tvrtkama na području Virovitičko-podravske županije. Uistinu smatram da je vrlo logično i jedino normalno da angažiram tvrtke s područja svoje županije da mi izgrade kuću u mom gradu, odnosno mojoj županiji", naglasio je.
Povjerenstvo je u petak Tolušiću dalo mišljenje na koja dva načina može pravilno ispuniti imovinsku karticu vezano uz kuću. Jedan način je da u karticu upiše kompletno zemljište, zajedno s kućom i okućnicom, kako piše u vlasničkom listu, a drugi da upiše jednu po jednu nekretninu pa onda posebno vrijednost svake nekretnine. "Povjerenstvo je otvorilo postupak potpune redovite provjere imovinske kartice dužnosnika Tolušića, što znači da će se kontrolirati svi podatci u njegovoj kartici, ali i aktualni navodi u medijima", rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković. H