Novosti
TURIZAM

Veće plaće za sve radnike
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Od 1. lipnja povećanje minimalnih brutoplaća od pet posto koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za temeljna ugostiteljska zanimanja proširuje se na sve poslodavce i radnike u Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Rezultat je to odluke o proširenju primjene dodatka i o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva koja je objavljena početkom svibnja, a koju je donijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. To znači da će minimalna osnovna plaća (u brutu) za jednostavne poslove (sobarice, nosači prtljage) iznositi 3750 kuna, za manje zahtjeve (pomoćni kuhari ili slastičari) 4100 kuna, a za zahtjevnije poslove (kuhar, konobar, recepcionar i...) 4950 kuna.

- Bolji radni uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti su borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi. Hrvatska udruga poslodavaca i dalje će intenzivno raditi na poboljšanju poslovne klime i nadležnim ministarstvima kontinuirano predlagati rješenja za poticanje gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Donošenje odluka o proširenoj primjeni granskih kolektivnih ugovora, koji kao takvi u realnom sektoru jedino egzistiraju za ugostiteljstvo i graditeljstvo, za nas je dodatno priznanje kvaliteti socijalnog dijaloga te potvrda važnosti uloge HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma u zastupanju interesa članova koji imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno se uključiti u pregovore uređivanja odnosa u svom sektoru - izjavio je ovo prigodom Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

-Turistički sektor suočava se s nizom izazova, a ljudski potencijali jedan su od najvećih. Proširenje izmjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva još je jedan korak u tom smjeru. Granski sindikati važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo - stav je Željka Kukurina, predsjednika HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma. D.Ku.
Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima