Svijet
STANJE PRIPRAVNOSTI

Nova opasnost od poplava u Bosni
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Sve službe u Bosni i Hercegovini zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u petak u stanje pripravnosti zbog opasnosti od poplava koje bi tu zemlju mogle zahvatiti idućeg tjedna, kada se očekuju velike oborine, potvrdilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

"Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine zatražilo je punu pripravnost u slučaju da bude potrebe za angažiranjem dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite. Obavijest je upućena i Ministarstvu obrane BiH ako se pokaže potreba za angažiranje letjelica i pripadnika oružanih snaga BiH, kao i Centru za koordinaciju odgovora na izvanredne situacije Europske komisije, u slučaju potrebe za međunarodnu pomoć", stoji u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima.

Agencija za vodno područje Save upozorila je kako se od početka idućeg tjedna može očekivati povećanje vodostaja na većini rijeka, a posebice na Uni, Sani, Bosni te njihovim pritocima. "Vrh vodenih valova prognozira se u ponedjeljak, 13. svibnja za rijeku Unu te utorak, 14. svibnja za rijeke Sanu i Bosnu", naveli su iz ove agencije. Agencija je pozvala na povećani oprez stanovništva i uprava tvrtki uz rijeke te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štetu ako dođe do izlijevanja vode iz korita. Meteorolozi su pojačane oborine prognozirali za BiH od 12. do 17. svibnja.

U svibnju 2014. godine BiH su pogodile katastrofalne poplave koje su posebice pogodile središnje i sjeverne dijelove zemlje pa vlasti strahuju od ponavljanja sličnog scenarija. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana