Regija
FAJFERICA GASTRO SHOW

Drenovcima se širio miris perkelta, gulaša i pečene slanine
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Ponuđen je i crni hamburger s posebno pripremljenim carskim mesom
DRENOVCI - Kako bi se još bolje promovirala, crna slavonska svinja, autohtona hrvatska pasmina, dobila je prvi put svoju manifestaciju, a riječ je o Fajferica Gastro Showu održanom u Poljoprivredno-poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima. Manifestaciju je prigodnim riječima otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Pomoćnik ministra poljoprivede, Krunoslav Karalić, istaknuo je kako je crna svinja autohtona pasmina koju tržište traži, a Hrvatska koristi zaštitu autentičnih proizvoda.Fajferica je sve popularnija zahvaljujući neospornoj kakvoći mesa, jer se uzgaja na otvorenom, i potencijalu malih poljoprivrednih gospodarstava, turizma i gospodarstva u cjelini.

- Od 2001. godine uzgajam fajferice i imam trenutačno šest rasplodnih krmača, pet nazimica, 24 tovljenika, nekoliko nerasta i nekih 40 prasaca. Odlučio sam se za fajfericu, koja je manje zahtjevna kada je riječ o higijeni, prehrani, zdravlju. Može se dobro živjeti od fajferice ako svoju ljubav povjerite toj životinji. Fajferica jede žitarice i treba kositi puno trave, treba imati sijena, recimo, moje svinje pojedu 400 bala sijena godišnje, a preko ljeta jedu bundeve. Osnovna je karakteristika njezina mesa da je masnije, ima puno više masti u mišiću. Kada meso pečete, ono se nikada neće "skvrčiti", nego ostane jedro. U našoj je županiji približno 40 uzgajivača, a oko 30 "komercijalista". Možemo reći da je u našoj u županiji najviše uzgajivača. Krećemo u akciju kako bi s ljudima iz Dalmacije pokušali dogovoriti prve butove. Što se tiče cijene, možemo dobiti do 15 kuna po kilogramu, što za bijelu pasminu nikada nećete dobiti - rekao je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije, i sam uzgajivač fajferice.

Poznati kuhar Tomislav Špiček pripremao je delicije te, između ostalog, rekao kako kod njega nema najkvalitetnijeg mesa. Ovom se prigodom odlučio za iznutrice.

- Radio sam na bazi menija od jetre, bubrega, srca, plućica, mozga. Napravio sam svinjski gulaš na kiselo, meso od fajferice pripremio sam kao perkelt, mozak na luku s jajima, srce s porilukom i ječmom. Svi pretežno kuhaju najbolje komade mesa, a meni je svinja zakon. Odrastao sam kući uz svinju, ne fajfericu, ali ostale pasmine, tako da ne prođe godina a da ne radimo prerađevine od svinje - rekao je Špiček.

Prava atrakcija bila je prezentacija inovativne pripreme hrane – crni hamburger s posebno pripremljenim carskim mesom i drugi specijaliteti. Uz šumu se pekla slanina i topili čvarci, a posjetitelji su mogli razgledati izložbu crnih svinja. Gosti su se mogli upoznati s vještinama kandžijaša i voziti u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima. Na izložbenim štandovima bili su brojni izlagači, a u programu su sudjelovali i šumari, čobani i lovci, koji su kuhali slavonski čobanac.

Mario Kokaj
Slani i slatko - kulenova seka i čokolada
Kada je riječ o specijalitetima, mnogi su s razumljivom znatiželjom i oduševljenjem čekali najavljeno sljubljivanje kulena i čokolade, u ovom slučaju čokolade i kulenove seke. Velik broj posjetitelja prvi je put imao priliku kušati ovakvu kombinaciju okusa, slatkog i slanog. Ponuđeni zalogaj ocijenili su ukusnim i preporučili svim ljubiteljima gastroneobičnosti.

- Postupak je jednostavan, sljubljeni su čokolada i kulenova seka. Ideja nažalost nije moja, a moram reći da sam u početku bila sumjičava, no na kraju se može dobro iskombinirati. Okus se osjeti tek kada se malo pojede i kada sve to skupa “odradi”. Tek tada, nakon par minuta, netko može ocijeniti sviđa li mu se to ili ne. Slatko i slano zapravo vrhunski idu zajedno oduvijek. Možda je to nama malo neobično, no uobičajeno je u mnogim državama - rekla je Margareta Vučak iz osječkog obrta Veseli vagon.

Narezana kulenova seka obložena čokoladom pakirana je u zanimljive male vrećice, što je ujedno i idealan poklon - dašak Slavonije ponesen u džepu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike