Regija
OTVOREN 11. SAJAM

Đakovo Expo izrastao je u sajamski brend
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Izlažu kulinari, pčelari, šeširdžije, stolari, keramičari, cvjećari, proizvođači pekmeza...
ĐAKOVO - Izaslanik premijera, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, jučer je u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo i Lipik otvorio 11. Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo. Na 5.000 četvornih metara sajamskog prostora izlaže 80 OPG-ova, obrta, udruga, škola i dr. - kulinari, pčelari, šeširdžije, stolari, keramičari, cvjećari, proizvođači pekmeza, aronije, drvenih igračaka, rukotvorina, proizvoda od drveta i šibe... Njihove štandove razgledaju i na njima kupuju posjetitelji svih generacija, a kojima su organizatori Sajma - Grad Đakovo i Poduzetnički centar Đakovo - omogućili vrijednu dvodnevnu gospodarsku priredbu sa sadržajima za sve uzraste - od prodajnih štandova do radionica, predavanja, revija. Cilj je bio ove godine da Đakovo Expo sublimira svojih 10 godina, potvrđujući se kao sajamski brend u ekspanziji, a i Đakovo kao grad obrtništva.
- Lani se Ergela pokazala kao odličan prostor za Sajam, a što se potvrđuje i ove godine. Uz ostale, ove se godine predstavlja i desetak školskih zadruga, što posebno veseli jer djecu odmalena treba učiti da se ne stide svoga rada. A rezultat vlastitoga rada vidljiv je na svakom koraku Sajma - rekao je na otvorenju Expa gradonačelnik Marin Mandarić, dok je potpredsjednik Obrtničke komore OBŽ-a Danijel Pintarić naglasio važnost obrtnika i ovakvih sajmova. Potporu Đakovo Expu i obrtništvu daje i Osječko-baranjska županija, a što je naglasio zamjenik župana Petar Lagator. Premijerov izaslanik Tušek rekao je da se u ovoj regiji odvija veliki investicijski Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.


- On je jasna opredijeljenost Vlade za dobrobit ove regije, koja je time odredište za više sustava za navodnjavanje, za gradnju hladnjača, brojnu infrastrukturu - ceste, vrtiće, domove, proizvodne pogone... Nadam se da će sve to pridonijeti da Slavonija zasja kao nekada - rekao je Tušek.
U nastavku je održan 2. Bambino kup - revijalna izložba teladi, njih 15, za što se pobrinula Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Savez udruga hrvatskih uzgajivača holsteina i Središnji savez uzgajivača simentalskih goveda. Slijedila su stručna predavanja o IAKS mjerama te Prezentacija proizvoda HAMAG BICRO-a uz poseban osvrt na kredite za ruralni razvoj, te predavanje “Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za 2018. - 2020.”.
Suzana Župan
Radionice, revija, Festival čokolade...
Prvi dan Sajma završen je zabavnim programom, a u subotu se nastavlja u 10 sati “Malim poduzetništvom” - predstavljanjem rada učeničkih zadruga, programom “Pokaži vještinu” - radionicama za djecu. U 11 sati je učenička frizersko-modna revija uz sudjelovanje SSŠ Antuna Horvata Đakovo, OŠ Matije Gupca Piškorevci te vrtića. U 13 sati je Festival čokolade. Sajam je dio programa Dana grada, a pokrovitelji su mu Predsjednica RH, ministarstva poljoprivrede, gospodarstva, turizma, branitelja te OBŽ. Suorganizatori su Državna ergela, Univerzal i Turistička zajednica grada Đakova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike