Regija
ČEMINAČKO OPĆINSKO VIJEĆE ODLUČILO

U Grabovcu će graditi bazene u sklopu ŠRC-a
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Iako je RC Bazeni u Kneževim Vinogradima udaljen samo pet kilometara, Općinsko vijeće odlučilo je graditi vlastiti
GRABOVAC - Ako ne bude nepredviđenih problema, 800-tinjak mještana Grabovca odnosno nešto manje od 3000 stanovnika općine Čeminac (dakako, uza sve goste) za dvije bi se godine moglo okupati u vlastitim bazenima. Smješteni će biti u okviru budućeg športsko-rekreacijskog centra, u neposrednoj blizini grabovačkog nogometnog igrališta, baze prvoplasirane momčadi 2. županijske nogometna lige - NK Grabovca. Zlatka Pinjuha, načelnika općine Čeminac, u kojoj se Grabovac nalazi, pitali smo je li priča o bazenima samo kuloarsko nagađanje, jer je Grabovac od Kneževih Vinograda, u kojima je nadaleko poznati kupališni kompleks (u koji je u posljednje vrijeme uloženo mnogo novca), udaljen nepunih pet kilometara, ili je posrijedi ozbiljna, čak i kapitalna, investicija sa "zaleđem‘‘.
- Ne samo što se ne radi o nagađanju nego smo i započeli ozbiljan projekt, u koji smo već poprilično duboko zagazili - priča Pinjuh, objašnjavajući kako je prošle godine ideju o gradnji bazena u okviru budućeg ŠRC-a prihvatilo Općinsko vijeće, nakon čega su krenuli u prvu fazu izvedbe. Ističe kako je izrađen idejni projekt te kako će ovih dana biti raspisan natječaj za izvedbu glavnog projekta. U međuvremenu, dodaje, obavljeni su radovi na ispitivanju terena te je iskopan zdenac, kapaciteta 50 litara u sekundi, što je, kaže Pinjuh, i više nego dovoljno.


- Prve procjene kažu kako će investicija biti vrijedna između 13 i 14 milijuna kuna. Preciznije ću o ukupnom iznosu moći reći nakon što bude završen glavni projekt. Nekoliko je načina na koji bismo mogli financirati izgradnju, a vidjet ćemo hoće li to biti novac iz nekog od fondova Europske unije ili sredstva od kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj - kaže, objašnjavajući kako je zamišljeno da u budućem športsko-rekreacijskom kompleksu, koji bi se trebao prostirati na približno dva hektara, budu dva bazena, tobogani, travnate površine, višenamjenska igrališta, cafe-bar, objekti za tuširanje i presvlačenje te sve ostalo što neki kompleks čini kompleksom. Planiran je i solarni krov iznad prostorija za presvlačenje, koji će ujedno zagrijavati dječji bazen, a sve u svrhu uštede energije. Dodaje kako Općina Čeminac ima predispozicije za oba spomenuta načina financiranja gradnje te kako se nada da će rješenje vrlo brzo biti pronađeno.
- Važno je otkloniti sve prepreke, a sama bi izvedba trebala ići glatko. Prvi naš korak, dakle, izrada je glavnog projekta, nakon čega bismo trebali krenuti u ishođenje građevne dozvole, što ne bi trebalo biti problem. Uvjeren sam da će naša zamisao biti realizirana za godinu dana, najviše dvije godine. Uz nogometno igralište u Kozarcu, koje je u fazi obnove, uokvirit ćemo važnu sportsko-rekreativnu priču - ističe Pinjuh.
Ivica Getto
Bazeni - nova dimenzija
Pinjuh ističe kako je smisao priče da mještani imaju standard koji zaslužuju, pa tako i ŠRC koji bi trebao zadovoljavati potrebe kako mještana općine Čeminac tako i svih onih koji se odluče dan provesti u ugodnom okruženju budućeg kompleksa. “Pitali su me zašto bazeni. Odgovor je jednostavan. Općina mora dobiti određenu dimenziju potrebnu kako bi nam dolazili gosti, te kako bi mještani imali priliku, gotovo kod kuće, rekreirati se i provoditi vrijeme”, kaže Pinjuh, dodajući kako je i to jedan od načina zadržavanja mladih.
Najčitanije iz rubrike