Osijek
SVJETSKI DAN PTICA SELICA

Plastika prijeti opstanku ptica i drugih životinja
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Nizom radionica nastoji se podići svijest o štetnosti plastike za ptice selice i njihova staništa

Svjetski dan ptica selica obilježen je jučer, 10. svibnja 2019., u ZOO vrtu Osijek uz pomoć studenata Odjela za biologiju, a cilj je obilježavanja djelovanje na svijest javnosti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica je "Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!", kojom se želi ukazati na činjenicu da je plastika, s godišnjom proizvodnjom većom od 300 milijuna tona, jedan od najraširenijih materijala na svijetu. Tatjana Elez, profesorica i edukatorica u zoološkom vrtu, istaknula je kako i oni nastoje ukazati na veliku ulogu ptica selica u prirodi, ali i s kojim problemima se one susreću. "Gorući problem, ne samo za ptice nego i ostale životinje, upravo je plastika jer dovodi do gušenja i ugibanja mnogih vrsta, a naš je cilj da to spriječimo. U suradnji sa studentima Odjela za biologiju nastojali smo djeci pojasniti zašto se i kada sele ptice, a sve kroz igru i različite likovne radionice. Osim toga, posjetili su nas učenici 7. razreda OŠ Mitnica iz Vukovara, kojima smo održali predavanje o gmazovima, a mogli su ih i dotaknuti, što im je bilo izuzetno zanimljivo", dodala je Elez. Iako nisu ptice selice, zoološki vrt posjetile su i dvije ptice grabljivice, jastreb i sokol, zajedno sa sokolarima iz Slavonskog Broda, a s obzirom na to da su pitome, bile su prava atrakcija za sve posjetitelje. Željko Dragičević, predsjednik lovno-sokolarske udruge iz Slavonskog Broda, predstavio je svog sokola istreniranog isključivo za lov sitne divljači.

"Kad je sezona lova, umjesto oružja nosimo pticu. Sokol je u simbiozi sa sokolarom i psom, prati nas dvojicu i kad mu pronađemo plijen, on ga ulovi i uživa. Moglo bi se reći da, osim što sam geodet, i šaptač sam pticama", zaključio je Dragičević.

Ema Nenadić
često Stradavanje ptica selica
“Ova je godina proglašena godinom zaštite ptica prepelica, koje kod nas borave u proljeće i ljeto, a početkom jeseni odlaze u južne krajeve, odnosno u Afriku. U tim migracijama gubi se bolemi broj te vrste, najviše ih strada u preletu preko Sredozemnog mora, a one koje uspiju u tome, često budu uhvaćene u mreže u afričkim zemljama. Na našim pak prostorima najviše su ugrožene uništavanjem staništa, pa nastojimo djelovati na javnost u osvještavanju tog problema”, upozorio je Ivica Bošković, član Izvršnog odbora Sokolarskog saveza Hrvatske.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike