Osijek
UZ MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

U KBC-u Osijek 1304 sestre, 80 zaposleno u posljednja tri mjeseca
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Iz Irske i Engleske naši su se djelatnici uglavnom vratili, a u Njemačkoj ili Austriji bolji su uvjeti, kaže Nevenka Begić

Prema podatcima Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara u hrvatskom zdravstvu, nedostaje oko 12 tisuća djelatnika te struke, a čak su dvije tisuće medicinskih sestara i tehničara predale zahtjev za odlazak u inozemstvo. Upozorila je na to, kako prenosi Hina, Ankica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana sestrinstva, koji se obilježava 12. svibnja, dodavši da je nedostatak zdravstvenog osoblja uzrok preopterećenosti, pa i bolovanja. Poseban problem je plaća, koja je znatno viša u inozemstvu, što je velik razlog za odlazak.

Pitanje iseljavanja
Da su uvjeti, primjerice, u Austriji i Njemačkoj bolji nego kod nas, zbog čega su ondje ostale i nekadašnje djelatnice Kliničkog bolničkog centra Osijek, potvrdila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo osječkog KBC-a, mag. med. techn. Nevenka Begić, kao i to da je u posljednje dvije godine 20-ak djelatnika otišlo u inozemstvo, a njih je više od 60 umirovljeno.

- Iz bolnice je otišao manji broj zdravstvenog nego nezdravstvenog osoblja, a oni koji su otišli u Irsku ili Englesku vratili su se, jer su shvatili da ondje nisu tako dobri uvjeti, odnosno gledali su samo plaću, a ne i rashode za stanovanje. Inače, u ovom trenutku imamo 1304 zaposlene medicinske sestre. U posljednja tri mjeseca na neodređeno smo primili 50 medicinskih sestara, a prije mjesec dana njih 30 na određeno. Mogu reći da nam se na natječaj javi tri do pet puta veći broj nego što ih je predviđeno natječajem, a usto u posljednje dvije godine iz drugih bolnica i zdravstvenih ustanova k nama je prešlo 26 medicinskih sestara i tehničara i na to smo ponosni - ističe Begić, objašnjavajući da su uglavnom došli iz Dalmacije, Zagrebačke te Primorsko-goranske županije, gdje su im troškovi stanovanja bili visoki, a ovdje imaju svoju nekretninu u kojoj mogu živjeti. To su, kaže, iskusni djelatnici koji odmah počinju raditi, a dodatna je pogodnost što je Ministarstvo zdravstva prije dvije godine omogućilo zapošljavanje bez natječaja, odnosno u takvim je slučajevima dovoljna samok suglasnost dvaju ravnatelja te Ministarstva zdravstva ako su u ustanovi iz koje dolaze bili zaposleni na neodređeno.

- I dalje nemamo dovoljan broj medicinskih sestara, no upravo natječajima nastojimo popuniti njihov broj do optimalnog. Inače, broj medicinskih sestara i tehničara gleda se prema kategorizaciji težine bolesti, a ne prema broju bolesničkih kreveta. Naime, kod pokretnog pacijenta dovoljna je jedna medicinska sestra, a kod nepokretnih dvije, katkad i tri - zaključuje Begić.

Kvalitetno školovanje
Sudeći po situaciji u osječkoj Medicinskoj školi, čini se da bi se to moglo i ispuniti. Naime, ravnateljica, mag. med. techn. Sanja Dravinski, ističe kako 90 posto učenika pristupa polaganju državne mature. Prošle godine, kaže, od 78 sestara njih 20 upisalo je studij sestrinstva.

- Trećina ukupno upisanih zaposlila se što u osječkom KBC-u što u zdravstvenim ustanovama u okolici. Nemamo podatak da je u ovoj ili protekloj godini itko otišao van, a prije tri godine cijela je generacija, odnosno njih desetak, otišla u Irsku. Taj je negativni trend sad zaustavljen - objašnjava ravnateljica i ističe da se na smjer medicinska sestra odnosno medicinski tehničar u Medicinskoj školi Osijek prošle godine prijavilo više od tisuću učenika i zainteresiranost je, kaže, svake godine na zavidnoj razini.

To zanimanje, koje je, prema riječima predsjednice Prašnjak, među najtraženijima u Europi, gdje je plaća 2500 eura, u nas je potplaćeno. Predstavnica HSSMS-a, prenosi Hina, upozorava da je plaća za početnike samo 3500 kuna, a oni s tridesetogodišnjim stažem imaju oko 5000 kuna.

Marija Mihelić
DOBRO JE ČINITI DOBRO
U povodu Dana sestrinstva, koji se obilježava 12. svibnja, jučer je na Trgu Ante Starčevića u Osijeku Medicinska škola Osijek provela akciju “Dobro je činiti dobro”, a u sklopu koje su građani mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi.

- Od 200 mjerenja obično bude desetak novootkrivenih s povišenom razinom šećera u krvi i na našu intervenciju oni se sami jave liječniku. Inače, ove odine odradili smo više od 20 takvih akcija, s ciljem promocije i unaprjeđivanja zdravlja, ali i ranog otkrivanja bolesti. U akcijama je ove godine sudjelovalo oko 290 naših učenika - kaže ravnateljica Dravinski.
SVEČANO U VIKARIJATU
Dan sestrinstva obilježen je i u Vikarijatu, gdje je prezentiran put od školovanja do posla, uz naglasak na dobroj suradnji sa zdravstvenim ustanovama. Jučerašnji je program uveličao zbor medicinskih sestara i Hrvatske udruge medicinskih sestara.
2000 MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA ŽELI VAN
Možda ste propustili...

NA LIJEVOJ DRAVSKOJ OBALI

Besplatan tečaj nordijskog hodanja

CENTAR “IVAN ŠTARK” SLAVI 56. OBLJETNICU

Svaki dan pomiču svoje granice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MATURANTI 2019.

Otplesali quadrillu
i “lajkali” kraj škole

2

ZAHVALA ZA HRABROST

Osječanin Mario Nađ počasni građanin Livna

3

HRVOJE KUČAN O NATJEČAJIMA ZA ZAKUP U SREDIŠTU:

Grad uspješan u iznajmljivanju lokala

oglas