Osijek
OSIJEK DRONE EXPO

Posjetitelji će utrku dronova pratiti iz posebnog kaveza!
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
EXPO ima slojevito značenje - ovo je STEM, sportski, ali i društveni događaj

Budućnost je tu, ustvrdio je Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana, tijekom jučerašnjeg otvorenja sajma dronova Osijek Drone Expo. Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja, ovo je drugi zaredom sajam bespilotnih sustava koji pokazuje kako su u tvrtki organizatoru, Osječkom sajmu, vizionarski reagirali te organizirali, za sada jedini u Hrvatskoj, sajam ove tematike.

Stoga je Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma, s razlogom bio posebno zadovoljan, jer i odaziv izlagača na ovu manifestaciju, koja se održava u prostoru dvorane Gradski vrt, dokazuje njihovo zanimanje predstaviti se široj javnosti.

- Dobili smo i punu podršku Grada Osijeka, našeg osnivača, te cijelog niza tvrtki koje su svojim dolaskom dale doprinos, stoga uživajte u čarolijama - rekao je Vukašinović. Dvodnevnu manifestaciju službeno je otvorila dogradonačelnica Žana Gamoš, koja je svim gostima zaželjela dobrodošlicu u Osijek.

- Ovo je događanje koje ima slojevito značenje, ovo je STEM, sportski, ali i društveni događaj, jedinstven kao takav - rekla je Gamoš.

Osijek Drone Expo počeo je i dan ranije, u četvrtak je naime održana konferencija o uporabi dronova u poljoprivredi i okupio je one koje zanima fenomen tzv. precizne poljoprivrede.

Iako je ovo u jednu ruku sajam koji ima komercijalni efekt, on je prije svega bogat i edukativnim sadržajima. O važnosti osposobljavanja za operatere dronovima, kadra za kojim postoji sve veća potreba na tržištu, govorit će predstavnici tvrtke Msan, koja organizira prvu hrvatsku certificiranu školu za osposobljavanje kadra za upravljanje bespilotnim sustavima.

Novosti unutar zakonodavnog okvira u Republici Hrvatskoj predstavit će Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo te Hrvatska kontrola zračne plovidbe putem AMC portala namijenjenog prijavi i kontroli letačkih operacija.

Kako bi i najmlađi mogli uživati u čarima nove tehnologije, organizatori su pripremili nekoliko zanimljivih radionica (robotike, programiranja mikroračunalom, Ozo kodovi) u suradnji s partnerima, stručnjacima iz STEM područja i u radu s djecom. Radionice se održavaju i danas (subota) u nekoliko termina (počevši od 10 sati) tijekom cijelog dana.

Ljubiteljima FPV (First Person View - upravljanje dronom s pomoć posebnih naočala) sustava i onima koji prate razvoj drone tehnologije organizirana su predavanja gostiju koji su pristigli iz SAD-a. No zanimanje za razvoj novih tehnologija postoji i u Osijeku. Uz već solidno razvijenu IT industriju, poduzetnički inkubator pokreće i programe za dronove, najavio je još jednom Saša Lamza, direktor BIOS-a.

- Uskoro otvaramo hardverski laboratorij gdje će svi zainteresirani s područja grada Osijeka moći raditi nekakve prototipe, znači moći će raditi proizvode kao što su i dronovi, odnosno dijelovi za dronove - otkriva Lamza.

Ipak, najatraktivniji dio Osijek Drone Expo bit će svakako održavanje međunarodne utrke dronova "Drone Race". I ovdje je toliko zanimanja da će se uoči glavne utrke morati održati kvalifikacije. Organizatori su za posjetitelje pripremili posebno adrenalinsko uzbuđenje - utrku će moći pratiti iz sigurnosnog kaveza koji je postavljen na polovinu staze!

- Vidjeti kako prema vama dolijeću dronovi brzinom i do 100 kilometara na sat poseban je događaj - najavljuje Vedran Vidaković u ime organizacijskog tima.

Sajam je danas (subota) otvoren od 10 do 18 sati. Organizator sajma je tvrtka Osječki sajam, suorganizator je Poduzetnički inkubator BIOS, pokrovitelji su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija uz potporu osječke Turističke zajednice te gradske i županijske Zajednice tehničke kulture.

Dario Kuštro
Sajam se održava u sjevernom hodniku (do njega vodi glavno stubište, nap.a.) sportske dvorane Gradski vrt
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike