Osijek
IZASLANSTVO FRANCUSKOG GRADA U POSJETU OSIJEKU

Razgovor o tehnološkim inovacijama za bolje životne uvjete građana
Objavljeno 11. svibnja, 2019.

Izaslanstvo francuskog grada Vélizy-Villacoublaya na čelu s gradonačelnikom Pascalom Thévenotom u službenom je posjetu Osijeku. Francuski gosti sudjelovali su na 2. Međunarodnom forumu ICT-društvo #RobotiDolaze, a potom su se susreli sa zamjenikom osječkog gradonačelnika Borisom Piližotom.

Taj mali grad nalazi se u departmanu Yvelines, u najnapučenijoj i gospodarski najrazvijenijoj francuskoj regiji Île-de-France, u blizini Versaillesa i Pariza. Godišnji BDP te regije premašuje onaj cijele Hrvatske više od 15 puta.

- Razgovarali smo o tome kako se naši gradovi razvijaju u kontekstu samoodrživih projekata, zelene ekologije, e-mobilnosti i svega onoga što uz zdrav način života pridonosi boljim životnim uvjetima građana. Iako je riječ o malome gradu sa samo 22.000 stanovnika, Vélizy-Villacoublay ima 50.000 zaposlenih i više od 1000 tvrtki, mahom velikih korporacija visokotehnološkog profila s vrlo visokim postotkom inovacija. U tome se gradu odvija više od pet posto ukupnih istraživanja cijele Francuske - istaknuo je Piližota.

Dodao je kako će s gostima iz Francuske obići neka osječka poduzeća i prenijeti im naša iskustva vezana uz rad malih poduzetnika, odnosno tvrtki koje djeluju u okrilju Poduzetničkog centra BIOS, a rado bi čuli i francuska iskustva s projektom autonomnih malih vozila namijenjenih slabo pokretljivim osobama i ekološki prihvatljivih električnih autobusa. D.C.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike